Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν τον Μάιο του 2011, ακριβώς έναν χρόνο μετά από αφότου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου προχωρούσε στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου για την Ελλάδα με τον δανεισμό 80 δισ. ευρώ.
Η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να βρίσκεται σήμερα στην αρχή ενός μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου, στοχεύοντας να διαγράψει τα δέκα χρόνια ύφεσης που προκάλεσαν τα τρία μνημόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που έφεραν τη χώρα μας στο χείλος της εξόδου από την Ευρωζώνη.
Ο φετινός Φεβρουάριος, μάλιστα, εξελίσσεται σε μήνα μεγάλων εισροών, εξαιρετικά μεγάλων τζίρων και όγκων συναλλαγών, διαρκών αναβαθμίσεων και αλλαγής επιπέδου για όλη τη φυσιογνωμία της αγοράς, καθώς οι μέσες συναλλαγές ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον τρέχοντα μήνα ως τον καλύτερο των τελευταίων πολλών ετών, δεδομένου ότι πρόκειται για καθαρές συναλλαγές, χωρίς placements ή αναδιαρθρώσεις δεικτών. Οι ενεργοί κωδικοί, ωστόσο, παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Τι συμβαίνει; Γιατί δεν υπάρχει επιστροφή των επενδυτών;
Το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέα επενδυτική γενιά τι ποσοστό συγκεντρώνει; Η «Ν» συγκέντρωσε τις απόψεις τεσσάρων στελεχών της χρηματιστηριακής αγοράς που δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.
«Το “κραχ” του 1999»
Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Σπύρος Κυρίτσης, υποστηρίζει ότι «ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι το “κραχ” του 1999 έκαψε τον χρηματιστηριακό θεσμό και οι τότε επενδυτές που ήταν 40 και 50 ετών, σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί και έχουν αποσυρθεί, κουβαλώντας τις μνήμες των χιλιάδων ιστοριών καταστροφής για τα νοικοκυριά που είχαν εμπλακεί στη Σοφοκλέους».
Επίσης, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, «τότε οι επενδυτές είχαν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους στις τραπεζικές μετοχές. Σήμερα η αξία αυτών των παραδοσιακών και συντηρητικών χαρτοφυλακίων έχει εξαϋλωθεί μέσα από τις διαδικασίες των συνεχών ανακεφαλαιοποιήσεων».
«Απώλειες από διαγραφές»
Ο κ. Βαγγέλης Χαρατσής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Beta ΑΧΕΠΕΥ, υποστηρίζει από την πλευρά του ότι «μια επιπλέον ερμηνεία είναι η απώλεια κεφαλαίων των επενδυτών που έχει προκληθεί από τη διαγραφή τουλάχιστον 306 μετοχών από το Χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας.
Επίσης, η νέα γενιά των δυνητικών επενδυτών δεν έχει επαρκές διαθέσιμο εισόδημα για να επενδύσει στο Χρηματιστήριο».
«Μη επενδυτική παιδεία»
Ο κ. Αθανάσιος Βλαχόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή, τονίζει ότι «το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας επιλέγει να μη λαμβάνει μέρος στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας μέσω της συμμετοχής τους στη μετοχική βάση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας είναι προβληματικό. Αποδεικνύει ότι ο οικονομικός αναλφαβητισμός και η μη κατανόηση βασικών κανόνων επενδυτικής παιδείας έχει λάβει εκτεταμένες διαστάσεις».
«Ζητούνται κίνητρα»
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Ιωαννίδης, πιστοποιημένο στέλεχος της Καραμανώφ ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει ότι «οι μνήμες από το 1999 σαφώς επηρεάζουν την επάνοδο των επενδυτών στο Χρηματιστήριο, αλλά θα πρέπει και από την κυβέρνηση να υπάρξουν κίνητρα μέσω προϊόντων, ώστε να μπορέσει η νέα γενιά να ανακαλύψει τη χρηματιστηριακή αγορά».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ν» σε χρηματιστηριακές εταιρείες, το άνοιγμα νέων επενδυτικών μερίδων πραγματοποιείται από ιδιώτες επενδυτές ηλικίας μεταξύ 35 και 45 ετών, με έναν μέσο όρο ανοίγματος 15 έως 30 κωδικών την εβδομάδα στις περισσότερες χρηματιστηριακές εταιρείες. Ταυτόχρονα αναβιώνουν παλιοί κωδικοί, που ήταν σε αδράνεια τα τελευταία χρόνια. Επίσης, επενδυτικές μερί- δες ανοίγουν μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, ενώ και οι αλλοδαποί επενδυτές ενισχύουν την παρουσία τους, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε εάν πίσω από τους συγκεκριμένους κωδικούς είναι Έλληνες επενδυτές.