Την ανάγκη για μια «Επανάσταση Δεξιοτήτων» στην Ευρώπη και την Ελλάδα τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα του κεντρικού Gala του 32ου Money Show απόψε στη Θεσσαλονίκη, ενώ έκανε λόγο για έναν νέο πολιτικό κύκλο για την Ευρώπη που ανοίγει με τις φετινές ευρωεκλογές, μια Ευρώπη της λογικής και των λύσεων, που αφήνει πίσω της την εποχή των ψευδαισθήσεων και της γεωπολιτικής αφέλειας, μια Ευρώπη που ηγείται και δεν ακολουθεί, με την ισχύ της οικονομίας της με τρόπο που θα κτίσει την ανθεκτικότητα της σε βάθος χρόνου.
Η Ελλάδα, τόνισε επίσης ο κ.Σχοινάς, «διανύει μια πρωτοφανή θετική συγκυρία, συγκυρία αισιοδοξίας, οι πλανήτες στοιχίζονται με τρόπο που την ευνοούν» και προβάλλει ως χώρα σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας σε μια περιοχή που αυτά είναι ζητούμενα και όχι δεδομένα. «Είμαστε όλα αυτά που οι γείτονές μας θέλουν να γίνουν» σημείωσε χαρακτηριστικά για τη χώρα μας ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος στη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. στη ζώνη Σέγκεν, στο ΝΑΤΟ κ.ο.κ. και έδωσε έμφαση στους πρωτοφανείς – όπως τους χαρακτήρισε – πόρους για την στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής, δηλαδή τα 35 δισεκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου άλλα τόσα από το νέο ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σχοινάς δήλωσε περήφανος που η Ελλάδα είναι – όπως επισήμανε – πανευρωπαϊκός πρωταθλητής στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχοντας ήδη λάβει το 41% των συνολικά προβλεπόμενων πόρων, και σχολίασε σχετικά ότι αυτή είναι μια κατάκτηση που δυστυχώς δεν έχει βρει τον χώρο που της αξίζει στον ελληνικό δημόσιο διάλογο. Περαιτέρω, δε, πρόσθεσε ότι στον ελληνικό δημόσιο διάλογο υπάρχουν και δυο μύθοι, δυο ψέματα: Ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάλαμψης πηγαίνουν στο κέντρο, στην Αθήνα και ότι αφορούν μόνο τους μεγάλους, ενώ το 47% των συμβασιοποιημένων δανείων για τις επιχειρήσεις κατευθύνονται στις μικρομεσαίες.
Επανάσταση Δεξιοτήτων
Από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Σχοινάς έσπευσε επίσης να τονίσει ότι «χρειαζόμαστε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μια επανάσταση δεξιοτήτων», με οργανωμένη κινητικότητα η οποία θα βρίσκεται στα χέρια της πολιτείας και όχι των διακινητών. «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για upskilling, reskilling αλλά πρέπει να κάνουμε και κάτι άλλο, να φέρουμε στην Ευρώπη πολίτες τρίτων χωρών που έχουν τις δεξιότητες στους τομείς που πονάνε, γεωργία, μεταποίηση, τουρισμό, εστίαση, φροντίδα ηλικιωμένων. Με κανόνες, χαρτιά, όχι παράνομα, όχι στα χέρια των διακινητών, στα χέρια της πολιτείας».
Όποιος θα έρθει, τόνισε επίσης ο κ. Σχοινάς, θα πρέπει να σέβεται τη γυναίκα, τις διαφορετικές θρησκείες, τις αρχές και τον τρόπο που διέπουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.
Άννα Μάνη Παπαδημητρίου
«Η Ελλάδα προχωρά μπροστά για να πρωταγωνιστήσει» τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, επικαλούμενη μεταξύ άλλων την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τον διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Για να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης, πρόσθεσε η ίδια, πρέπει να συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική που οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να επιστρέφονται χρήματα στην κοινωνία, ενώ έδωσε επίσης έμφαση στη Βιομηχανία και την απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα για την ένταξη 20 βιομηχανικών πάρκων στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης έκανε λόγο για επενδυτική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη και επισήμανε τις ενισχύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ιωάννης Μασούτης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης, υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα αναμένει μείωση του κόστους χρήματος και άνοιγμα των πιστώσεων για τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι η χρονιά ξεκίνησε με νέα δεδομένα για φορολογικό, ασφαλιστικό και νόμο για τα εργασιακά.
Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας της Θεσσαλονίκης χάρη στις μεγάλες ξένες επενδύσεις και τόνισε ότι με την ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων και παρεμβάσεων το όραμα για μια Θεσσαλονίκη επιχειρηματικό και πολιτισμικό κέντρο στη ΝΑ Ευρώπη θα γίνει πραγματικότητα.