© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Υψηλό 13 ετών όσον αφορά το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων στην εφορία αναμένεται να καταγράψει φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς θα προστεθούν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι.
Αυτό θα συμβεί λόγω της αύξησης των μισθών, αλλά και του νέου τρόπου φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων.
Εν όψει της έναρξης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ συλλέγει αυτή την περίοδο τα στοιχεία από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία για το ύψος των εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό ότι θα σπάσει προς τα πάνω και το όριο των 95-96 δισ. ευρώ για το σύνολο των φυσικών προσώπων, ένα νούμερο που έχει να αποτυπωθεί από την περίοδο πριν από το μνημόνια.
Μάλιστα, με την… κεκτημένη ταχύτητα που έχει αναπτυχθεί, στις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς αναμένεται να σπάσει και το φράγμα των 100 δισ. ευρώ, που αποτελεί και το ιστορικό ρεκόρ μέχρι στιγμής.
Σε όλες τις πηγές
Η αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων αναμένεται να αποτυπωθεί σε όλες τις πηγές εισοδήματος. Στους μισθωτούς έχουν ήδη καταγραφεί οι αυξήσεις μέσω του συστήματος «Εργάνη», ενώ στους συνταξιούχους η αιτία του «φουσκώματος» των δηλωθέντων εισοδημάτων είναι η αύξηση που δόθηκε τον Ιανουάριο του 2023, για πρώτη φορά
μετά το 2008-2009.
Η αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων θα αποτυπωθεί στις επόμενες φορολογικές δηλώσεις -αυτές του 2025- καθώς οι αυξήσεις δόθηκαν από φέτος, ενώ ο παράγοντας που θα κάνει τη διαφορά είναι το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων.
Για να συλλεγεί το ποσό των 800 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί, τα φορολογητέα εισοδήματα -έστω και αν δεν είναι τα πραγματικά- αναμένεται ότι θα διογκωθούν κατά περισσότερα από 6 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα:
- Η αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η μείωση της ανεργίας θα αποτελέσουν βασικές «πηγές» για την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι η αύξηση ανέρχεται στα 226 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα μέσα στο 2023. Έτσι, το ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια (σ.σ. το «μισθολόγιο» του ιδιωτικού τομέα κοστίζει πλέον περί τα 2,8 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ η τάση είναι συνεχώς ανοδική). Η αύξηση του μηνιαίου μισθολογικού κόστους που κατέγραψε το σύστημα «Εργάνη» ενσωματώνει την περσινή αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και τις αναπροσαρμογές που έγιναν στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια, καθώς επίσης και την αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων.
- Στις φορολογικές δηλώσεις του 2024 θα αποτυπωθεί και η περσινή αύξηση των συντάξεων σε ποσοστό άνω του 7%. Το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα θα διαμορφωθεί περίπου στα 32 δισ. ευρώ εξαιτίας αυτής της αύξησης, με προοπτική το 2024 να είναι κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ παραπάνω, δεδομένου ότι από τις αρχές του 2024 έχει δοθεί πρόσθετη αύξηση της τάξεως του 3,5%.
- Στις φορολογικές δηλώσεις του 2023, τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών -περίπου 735 χιλιάδων φορολογουμένων- ανήλθαν στα 7 δισ. ευρώ. Με την εφαρμογή του ελάχιστου εισοδήματος θα εκτοξευτούν τεχνικά -για πρώτη φορά στις δηλώσεις του 2024- στα 13,2 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει μια απώλεια λόγω των τεκμηρίων και η «καθαρή» αύξηση της φορολογητέας ύλης θα είναι περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Σε αυτή τη μεταβολή στηρίζεται και η πρόβλεψη ότι η παρέμβαση θα προσθέσει πάνω από 800 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα. Να σημειωθεί ότι η αύξηση στη φορολογητέα ύλη των αυτοαπασχολούμενων αναμένεται ότι στο εξής θα είναι συνεχής. Και αυτό διότι κάθε φορά που θα αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός θα αλλάζει και η βάση υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος. Αν λοιπόν έχουμε αύξηση κατά 5% στον κατώτατο μισθό φέτος, τότε στο φορολογητέο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων θα προστεθούν το 2025 ακόμη 650 εκατ. ευρώ.
- Τα εισοδήματα από ενοίκια θα αποτελέσουν και φέτος τον μεγάλο γρίφο. Η λογική λέει ότι το 2024 θα αποτυπωθούν περισσότερα εισοδήματα και λόγω της αύξησης των ενοικίων, αλλά και εξαιτίας της ανάπτυξης που είχε ο θεσμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ρόλο αναμένεται να παίξει και η πραγματοποίηση εντατικότερων ελέγχων ειδικά στη συγκεκριμένη κατηγορία ενοικίων. Βεβαίως, το τι θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η πρακτική του «μαύρου ενοικίου» καλά κρατεί, διατηρώντας τα δηλωθέντα εισοδήματα από τη συγκεκριμένη κατηγορία σε χαμηλά επίπεδα.
Στην Αθήνα
Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν για άλλη μια χρονιά την υπερσυγκέντρωση των επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα. Όπως προκύπτει, στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκαν 137.009 επιχειρήσεις, μαζί με τα όποια παραρτήματά τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 39,30% του συνόλου. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (58.029 επιχειρήσεις), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κρήτη (23.457 επιχειρήσεις).
Οι περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική (42.233) έχουν ως έδρα τους τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.