Το θετικό δημοσιονομικό και αναπτυξιακό μομέντουμ για την Ελλάδα, αλλά και το εντυπωσιακό, όπως το χαρακτήρισαν, επενδυτικό story της Ελλάδας επεσήμαναν σε webinar για τη χώρα μας οι αναλυτές του Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης επανέφερε το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Δεκέμβριο και άνοιξε έτσι την πόρτα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους μεγάλους δείκτες και σε μία δυνητική δεξαμενή τρισεκατομμυρίων. Μία περαιτέρω αναβάθμιση δεν είναι ορατή μέσα στους επόμενους μήνες για τη χώρα.
Ωστόσο όπως όλα δείχνουν έρχεται για τις τράπεζες. Ο αμερικανικός οίκος χαρακτηρίζει θετικό το outlook του ελληνικού τραπεζικού τομέα – την ώρα που είναι πιο φειδωλός για τις προοπτικές των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών (με τη σχετική σύσταση να είναι ουδέτερη).
Για τις ελληνικές τράπεζες μίλησε ο Pau Labro Vila, ο οποίος επεσήμανε ότι το θετικό Outlook σηματοδοτεί ισχυρή πιθανότητα αναβάθμισης μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Μία σειρά από παράγοντες, στηρίζουν το σενάριο αυτό:
- Τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να υποχωρήσουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα
- Η κερδοφορία προβλέπεται να διατηρηθεί ισχυρή και το 2024
- Οι καταθέσεις των πολιτών θα συνεχίσουν να προσφέρουν στήριγμα
- Οι τράπεζες θα ωφεληθούν και από την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά, εκδιδόντας ομόλογα
- Αναμένεται να συνεχίσουν επίσης να επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογία για καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες
- Στα άκρως θετικά και η επιστροφή τους στα ιδιωτικά χέρια, με την έξοδο του ΤΧΣ και την είσοδο στρατηγικών επενδυτών, όπως είναι η UniCredit στην περίτπωση της Alpha Bank.
Ανθεκτική ανάπτυξη – πρωταθλήτρια στη μείωση του χρέους η Ελλάδα
Από την πλευρά του ο Federico Barriga εξήρε την ανθεκτικότητα της ελληνικής ανάπτυξης και την εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων σε σχέση με το 2019. Κόντρα στο αδύναμο story της Ευρωζώνης, για την οποία ο οίκος περιμένει στασιμότητα, οι προοπτικές για το ελληνικό ΑΕΠ παραμένουν ισχυρές.
Ο αναλυτής σχολίασε πως ελάχιστες χώρες έχουν πετύχει τόσο θεαματική μείωση του χρέους τα τελευταία χρόνια, αν και επεσήμανε ότι εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ και συνολικά ένα από τα υψηλότερα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το ευνοϊκό προφίλ του ωστόσο (διάρκεια ωρίμανσης, επιτόκια κτλ) στηρίζει τη βιωσιμότητά του. Για αυτό και βλέπουμε τα ελληνικά ομόλογα να υπεραποδίδουν σταθερά έναντι των ιταλικών, με τις αποδόσεις τους να έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Όσον αφορά στις επενδύσεις – αν και παραμένουν ως ποσοστό του ΑΕΠ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – έχουν ανακάμψει εντυπωσιακά, στηρίζοντας την ανάπτυξη, αλλά και την απασχόληση.
Το ποσοστό της ανεργίας έχει επιστρέψει σε επίπεδα 2009. Πόσο ακόμη μπορεί να βελτιωθεί; «Δεν περιμένουμε μεγάλη ακόμη βελτίωση, αλλά τα θεμελιώδη στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση» σημείωσε ο αναλυτής του οίκου.
Πολύ σημαντική βοήθεια προσφέρουν επίσης τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και ευρύτερα οι κοινοτικοί πόροι, όπως επίσης και η πολιτική σταθερότητα που συμβάλλει στην απορρόφησή τους.
Υπάρχουν ωστόσο ακόμη ελλείψεις στα μέτωπα της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης, του κράτους Δικαίου και της ταχύτητας στην απονομή δικαιοσύνης- με τον οίκο να κάνει λόγο για θεσμικούς περιορισμούς σε περαιτέρω αναβάθμιση.
Σε οικονομικό επίπεδο, επίμονο αγκάθι είναι το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.