Ο Γουίλι Γουόνκα-στην κινηματογραφική μεταφορά του παιδικού βιβλίου του Ρόαλντ Νταλ «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» -αναζητά, γεμάτος το δικό του μέρος που θα φτιάχνει και θα μοιράζεται την σοκολάτα του. Ο Γουίλι θα παγιδευτεί όμως και θα αναγκαστεί να δουλεύει σαν σκλάβος σε ένα υπόγειο πλυντήριο ρούχων. Με τη βοήθεια μερικών φίλων, όμως, θα δραπετεύσει και θα τα βάλει με το αδίστακτο καρτέλ της σοκολάτας που ελέγχει ολόκληρη την πόλη. Ο Γουίλι θα βρει τελικά τους ανθρώπους που μαζί θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη δική τους σοκολατένια πραγματικότητα.
Στον κόσμο του κινηματογράφου μπορεί φυσικά να υπάρξει ένα ευτυχισμένο «σοκολατένιο» τέλος. Αλλά για τους σύγχρονους σοκολατοποιούς όμως τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν πολύ! Στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, το κακάο κοστίζει σήμερα περίπου 90% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Και δεν αναμένεται ότι η τιμή του να μειωθεί στο άμεσο μέλλον.
Οι παραγωγοί σοκολάτας πληρώνουν δηλαδή, σχεδόν διπλάσια τιμή για το κακάο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές αυξάνονται και στα σούπερ μάρκετ και οι ζαχαροπλάστες φοβούνται ότι η σοκολάτα θα γίνει σπάνιο εμπόρευμα.
Κακή σοδειά
«Η τιμή του κακάο είναι τρελά υψηλή και συνεχίζει να αυξάνεται σπάζοντας τα ρεκόρ όλων των εποχών», λέει ο Γερμανός σοκολατοποιός Ρίτσαρντ Μίλερ. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αυξάνουμε τις τιμές στην αγορά», προσθέτει. Τα έξοδα για τη ζάχαρη και το γάλα σε σκόνη έχουν επίσης αυξηθεί: «Το κόστος μας για τη σοκολάτα γάλακτος έχει διπλασιαστεί περίπου συνολικά σε σύγκριση με την εποχή πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία».
Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο φαινόμενο», λέει ο 73χρονος σοκολατοποιός Χέρμαν Μπίχλμπέκερ, που είναι και επίτιμος πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού- της σημαντικότερης χώρας παραγωγής κακάο -στη Γερμανία. «Δεν φτάνουν σχεδόν καθόλου τσουβάλια στο λιμάνι του Αμπιτζάν. Η σοδειά κακάο ήταν πέρυσι πολύ κακή. Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICCO) ανέφερε ότι από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αφρική, ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός δέντρων κακάο έχουν μολυνθεί από μια ασθένεια που καταστρέφει τους κόκκους κακάο.
Ακριβή μου σοκολάτα
Αυτό θα έχει συνέπειες στα ράφια των σούπερ μάρκετ: στο τέλος της χρονιάς ,πιθανότατα μια επώνυμη σοκολάτα 100 γραμμαρίων, θα κοστίζει από ένα ως ενάμιση ευρώ, λέει διευθυντής ενός κολοσσού στον κλάδο της σοκολάτας. Οι ανταγωνιστές συμφωνούν. Αυτό σημαίνει ότι η σοκολάτα είναι πιθανό να γίνει πολύ πιο ακριβή από άλλα τρόφιμα – παρόλο που οι τιμές έχουν αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια.
«Η τελική τιμή για τον πελάτη καθορίζεται βέβαια από τους λιανοπωλητές. Αλλά δεν θα εκπλαγώ αν οι καταναλωτές πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τη σοκολάτα και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής εφέτος», προβλέπει ο Μπιχλμπέκερ.
Οι πρόσφατες αυξήσεις στο κακάο, αποκλείουν πτώση των τιμών της σοκολάτας. Πολλοί παραγωγοί άλλωστε δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αγοράσουν πρώτες ύλες την εποχή των υψηλότερων τιμών, όλων των εποχών. «Επειδή πολλοί κατασκευαστές ήλπιζαν να πέσουν οι τιμές, δεν φρόντισαν να κάνουν απόθεμα σε σοκολάτα».
Υπάρχει ακόμη και κίνδυνος έλλειψης σοκολάτας: «Εάν δεν αλλάξει τίποτα στην κατάσταση, οι πρώτες ύλες που διατίθενται στην παγκόσμια αγορά δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τη ζήτηση. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τους «εραστές της σοκολάτας».