Με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας συναντήθηκε την Πέμπτη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε στο πλαίσιο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους, τέθηκαν όλες οι προτεραιότητες για τα εργασιακά θέματα και την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού της χώρας. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η διεύρυνση της συμμετοχής της Συνομοσπονδίας στον κοινωνικό διάλογο, η ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η προοπτική επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων.
Σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση η υπουργός σημείωσε: «Άκουσα με προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας και συζητήσαμε για τα θέματα που απασχολούν τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους. Ευελπιστώ, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, να έχουμε έναν ανοιχτό και ανεμπόδιστο διάλογο. Στόχος μας μια εποικοδομητική συνεργασία η οποία θα είναι αποτέλεσμα εκατέρωθεν σωστής και αδιαμεσολάβητης ενημέρωσης, για να διασφαλίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Τις επόμενες μέρες η υπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
Η ΓΣΕΕ
«Μπήκαμε στην ουσία σε κάποια ζητήματα που θεωρούμε ότι πρέπει να είναι προτεραιότητες, αυτήν την περίοδο. Αυτά τα ζητήματα τα αναδεικνύει και η συγκυρία της μεγάλης ακρίβειας που έχει τσακίσει τα εισοδήματα των μισθωτών», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
Όπως συμπλήρωσε, «προφανώς το υπουργείο Εργασίας δε δίνει αυξήσεις, αλλά μπορεί να μας δώσει τα εργαλεία να διεκδικήσουμε τις αυξήσεις, γιατί είναι το μόνο όπλο που έχουμε εμείς να αντιτάξουμε απέναντι στην ακρίβεια».
Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, στη συνάντηση η ΓΣΕΕ έθεσε το ζήτημα της επαναφοράς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους και την αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου, που τα μνημόνια είχαν καταργήσει. Δηλαδή επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.
Πέραν αυτών, συζητήθηκαν κι άλλα επιμέρους ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων, τον τριμερή κοινωνικό διάλογο και ασφαλιστικά ζητήματα, για τα οποία η υπουργός δεσμεύθηκε να απαντήσει αφού λάνβει από τη Συνομοσπονδία ένα εμπεριστατωμένο υπόμνημα.
«Κανέναν δεν τον κρίνουμε από το τι λέει και το τι είναι, τον κρίνουμε από το τι κάνει. Από αυτό θα κριθεί και η νέα υπουργός», ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος.