© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ενεργοποιεί το εργαλείο επανεκδόσεων ομολόγων ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κάνοντας «πρεμιέρα» σήμερα στις αγορές μέσω της επανέκδοσης του 5ετούς ομολόγου που είχε δημοπρατηθεί τον Απρίλιο του 2023 με στόχο αυτή την άντληση 250 εκατ. ευρώ.
Στην πρώτη έκδοση του ομολόγου το Δημόσιο είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 19 δισ. ευρώ και το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,875%. Επίσης, ο ΟΔΔΗΧ στις 26 Ιουλίου και στις 25 Οκτωβρίου του 2023 είχε προχωρήσει σε επανέκδοση του συγκεκριμένου ομολόγου αντλώντας τότε 250 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για μία ακόμα έξοδο στις αγορές τις επόμενες ημέρες μέσω της έκδοσης νέου ομολόγου με στόχο την άντληση τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.
Εφόσον όλα προχωρήσουν ομαλά, το ελληνικό δημόσιο μέσα στον πρώτο μήνα του 2024 θα έχει καταφέρει να καλύψει τουλάχιστον το 30% των δανειακών του αναγκών. Όπως έχει ανακοινωθεί για φέτος ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 10 δισ. ευρώ. Το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού για φέτος περιλαμβάνει επίσης, μείωση του ύψους των εντόκων γραμματίων αλλά και νέες πρόωρες αποπληρωμές δόσεων από τα δάνεια που επίσημου τομέα και εντόκων γραμματίων ύψους 12 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες φέτος ανέρχονται σε 5,4 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τόκων σε 4,85 δισ. ευρώ.
Πλησιάζει η πρώτη αξιολόγηση
Οι παραπάνω κινήσεις θα έρθουν την ώρα που στις 26 Ιανουαρίου ο πρώτος οίκος που θα ανοίξει τον κύκλο των αξιολογήσεων για το 2024 είναι η Scope Ratings στις 26 Ιανουαρίου (με τρεις αξιολογήσεις εντός του νέου έτους). Υπενθυμίζεται ότι η Scope Ratings ήταν και ο πρώτος οίκος που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης για φέτος 2,2% και 2,3% το 2025. Επίσης, περιμένει ανάκαμψη των επενδύσεων καθώς εκτιμά ότι τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ έχουν κορυφωθεί.
Μία μέρα νωρίτερα, στις 25 Ιανουαρίου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Και ενώ οι αγορές «ποντάρουν» σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων για φέτος, ήδη τα λεγόμενα γεράκια της ΕΚΤ όπως ο Κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Χόακιμ Νάγκελ αλλά και ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτν Χόλτσμαν προτάσσοντας το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός δήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι νωρίς για την ΕΚΤ να συζητήσει για μειώσεις επιτοκίων.
Το τοπίο ίσως να ξεκαθαρίσει από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις 25 του μηνός μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.