Για το τι συμφέρει περισσότερο τον καταναλωτή για την θέρμανση, μίλησε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης ενεργειακός επιθεωρητής στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή On Politics. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως εξακολουθεί η αντλία θερμότητας παραμένει η πιο φθηνή θέρμανση. ο αμέσως λιγότερος ακριβός τρόπος θέρμανσης είναι με τα κλιματιστικά inverter.
Συνέστησε ωστόσο στους καταναλωτές να μπουν στο πρόγραμμα επιδότησης ρεύματος, το οποίο είναι προτιμότερο από το επίδομα πετρελαίου, τονίζοντας λέγοντας ότι τα κριτήρια είναι αρκετά, διευρυμένα, ώστε να συμπεριλάβουν όσο περισσότερους πολίτες είναι δυνατόν.
Μάλιστα, έφερε ένα παράδειγμα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, στο τέλος του μήνα, με την χρήση πετρέλαιο για θέρμανση και παράλληλα με την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τις υπόλοιπες ανάγκες του σπιτιού, θα πληρώσει κάποιος 149 ευρώ, ενώ με την μόνο με την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για όλα θα πληρώσει 112 ευρώ. Βέβαια, ο κ. Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ότι η ποιότητα θέρμανσης είναι διαφορετική, καθώς αν κλείσεις τα κλιματιστικά, το σπίτι παγώνει εξαιρετικά γρήγορα, καθώς απλώς εκπέμπει ζεστό αέρα, σε αντίθεση με την χρήση καλοριφέρ, καθώς η ζέστη λόγω της εκπομπής ακτινοβολίας, κρατάει κάποιες ώρες.
Σχετικά με τα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι σιγά-σιγά, θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, και θα δούμε κι άλλες εκπτώσεις από την 1η Φεβρουαρίου,. Μάλιστα επικαλέστηκε ημερινή απόφαση μεγάλης εταιρείας να δώσει οκτάμηνο σταθερό τιμολογιο 12,4 λεπτά. Αν δεν υπάρξουν σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις ή πολικό κρύο, θα πάνε όλα ομαλά στις τιμές της ενέργειας, τόνισε.
Όπως σημείωσε επίσης, το πιο συμφέρον τιμολόγιο αυτήν τη στιγμή είναι το κίτρινο, αν και επειδή είναι κυμαινόμενο είναι υψηλού ρίσκου καθώς η τιμή του μπορεί να αλλάξει. Το πράσινο τιμολόγιο από την άλλη πλευρά είναι «ημισταθερό, ημικυμενόμενο», με μικρότερο ρίσκο.
Οι μηνιαίοι λογαριασμοί, και η κατάργηση των έναντι, θα ξεκινήσουν μετά τον Ιούνιο. Αν δεν εξοφλήσει έγκαιρα ο καταναλωτής τον λογαριασμό, χάνει την έκπτωση συνέπειας.
Έρχεται ο ενεργειακός Τειρεσίας, μια πλατοφόρμα που θα λέγεται Θαλής και ο πάροχος θα μπορεί να δει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ο «ενεργειακός τουρισμός», που αλλάζαμε πάροχο από μήνα σε μήνα, και αφήναμε φέσια, δεν θα υπάρχει στο εξής, καθώς θα δίνει την δυνατότητα αλλαγής παρόχου, δύο φορές