Από τον Μάρτιο περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο ότι θα αρχίσουν να αποτυπώνονται και στον δείκτη τιμών καταναλωτή οι επιπτώσεις από τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.
Αυτό αναμένεται να συμβεί αφού το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει και στη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές ενέργειας και τροφίμων και θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη του στόχου για γενναία μείωση του πληθωρισμού μέσα στο 2024.
Χρόνος προετοιμασίας
Το νέο πλαίσιο των τεσσάρων μέτρων που ανακοινώθηκε χθες από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης προϋποθέτει έναν σημαντικό χρόνο προετοιμασίας προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να καταγραφούν μειώσεις στο ράφι.
Οι εταιρείες που εισάγουν και εμπορεύονται το βρεφικό γάλα θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους τους, ενώ επανασχεδιασμός θα απαιτηθεί και στο πλαίσιο προσφορών που καταγράφονται καθημερινά στα supermarkets.
Κατά συνέπεια, μέχρι να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση των νέων μέτρων και να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές εκτιμάται ότι θα φτάσουμε στην αρχή της άνοιξης.
Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι η καθοδική πορεία στον ρυθμό αύξησης των
τιμών -δηλαδή ένα ολοένα και χαμηλότερο ποσοστό αύξησης των τιμών ειδικά στα τρόφιμα- θα αρχίσει να αποτυπώνεται με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είτε για «τεχνικούς λόγους» (σ.σ.: η σύγκριση με τις ήδη πολύ υψηλές περσινές τιμές βγάζει πτώση στον ρυθμό του πληθωρισμού) είτε και για ουσιαστικούς.
Ήδη με τις τιμοληψίες του Ιανουαρίου αναμένεται να φανεί η πρώτη επίπτωση από την εφαρμογή της προηγούμενης παρέμβασης που έκανε στα τρόφιμα αλλά και σε είδη ευρείας κατανάλωσης το υπουργείο Ανάπτυξης, θεσμοθετώντας το μέτρο της «μόνιμης μείωσης» (για έξι μήνες) κατά τουλάχιστον 5%.
Οι τιμές ενέργειας
Για την αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή σε αυτή τη φάση βοηθάει και η διεθνής συγκυρία. Για παράδειγμα, αν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή σκηνικού μέσα στις επόμενες ημέρες, τον Φεβρουάριο θα υπάρξει και νέα αποκλιμάκωση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Προς το παρόν, η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στις πρώτες 11 ημέρες του Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 94 ευρώ/MWh, δηλαδή χαμηλότερα και από τον Δεκέμβριο (μέση τιμή 102,2 ευρώ/MWh). Αυτό θα ρίξει τα «πράσινα» τιμολόγια στα οποία έχουν εγγραφεί οι περισσότεροι καταναλωτές ακόμη χαμηλότερα.
Αντίστοιχα, προς το παρόν η διεθνής τιμή του πετρελαίου κινείται σταθεροποιητικά στην περιοχή των 70-72 δολαρίων για το αργό και των 77-80 δολαρίων για το μπρεντ, κάτι που κρατά σταθερές τις τιμές και των καυσίμων κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης.
Όσο για το φυσικό αέριο, η χρηματιστηριακή τιμή του εξακολουθεί να είναι πάνω από 50% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, κάτι που σημαίνει και χαμηλές τιμές διάθεσης του φυσικού αερίου στη λιανική, ενώ ήδη βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα.