Skip to main content

Ποιοι κανόνες αλλάζουν στην αξιοποίηση παραλιών

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διενέργεια δημοπρασιών και νέο πλαίσιο ελέγχου ώστε να εντοπίζεται άμεσα η αυθαίρετη κατάληψη παραλιών

Με την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την παραλία και τον αιγιαλό στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ξεκινά τον νομοθετικό μαραθώνιο του 2024, με έναν εκ των βασικών στόχων να είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Προς ψήφιση οδεύει και η διάταξη για τον ελάχιστο πραγματικό φόρο 15% στις πολυεθνικές.

Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση των παραλιών θα είναι η ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα διενεργούνται οι δημοπρασίες για την παραχώρηση της χρήσης στους ενδιαφερόμενους. Στόχος, να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών ανάθεσης αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου. Ουσιαστικά, μέσω της πλατφόρμας θα γίνεται η κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στους πλειοδότες και πλέον δεν θα υπάρχει δυνατότητα για απευθείας ανάθεση.

Αυτό σημαίνει ότι και τα τιμήματα που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι θα είναι υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών, καθώς θα επιχειρηθεί να θεσπιστούν «ελάχιστες τιμές» σε όλες τις δημοπρασίες με συγκεκριμένα γεωγραφικά κριτήρια. Πρακτικά, το ελάχιστο τίμημα θα προκύπτει με αλγόριθμο ώστε να λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από κριτήρια. Από την επισκεψιμότητα της κάθε παραλίας μέχρι και την αξία της γης στην κάθε περιοχή.

Αυθαίρετη κατάληψη

Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου θα είναι το νέο πλαίσιο ελέγχου ώστε να εντοπίζεται άμεσα η αυθαίρετη κατάληψη παραλιών. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών -drones που θα καταγράφουν την έκταση που θα καταλαμβάνουν οι ξαπλώστρες, παράνομη κατάληψη παραλιών κ.λπ.- ο στόχος είναι οι παραβάσεις να εντοπίζονται σε πραγματικό χρόνο και να περιοριστούν τα φαινόμενα του περσινού καλοκαιριού με τις αυθαίρετες κατασκευές από απλώστρες να θίγουν τα συμφέροντα και των λουόμενων αλλά και του ίδιου του Δημοσίου.

Προτεραιότητα επίσης θα αποτελέσει η χορήγηση της δυνατότητας στους πολίτες να καταγγέλλουν -και πάλι ψηφιακά- τις όποιες αυθαιρεσίες εντοπίζουν, ώστε συνδυαστικά με την παρακολούθηση από αέρος να ασκείται όσο το δυνατόν καλύτερος έλεγχος. Στους λουόμενους θα δοθεί η δυνατότητα ακόμη και αποστολής ψηφιακού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.) ώστε να τεκμηριώνονται οι παραβάσεις. Το «στοίχημα» του νέου νομοσχεδίου είναι οι όποιες αυθαιρεσίες να εντοπίζονται άμεσα και να δρομολογούνται οι διαδικασίες απομάκρυνσης των αυθαίρετων κατασκευών.

Στόχος, με το νέο νομοσχέδιο, η διαχείριση των παραλιών να γίνεται πιο συγκεντρωμένα ώστε να υπάρχει και καλύτερος έλεγχος. Οι κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου θα παίζουν κεντρικό λόγο με βάση το νέο πλαίσιο ώστε η ευθύνη να μην κατακερματίζεται στους δήμους όλης της χώρας. Το νομοσχέδιο για τους «όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές», όπως θα είναι ο τίτλος, θα είναι το πρώτο από σειρά που προγραμματίζονται μέσα στο έτος με στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Καταπατημένες εκτάσεις

Θα δρομολογηθούν επίσης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα:

  1. Η ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων που ανήκουν στο Δημόσιο. Με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων, όσοι τα πληρούν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να αποκτήσουν τίτλο κυριότητας καταβάλλοντας το ανάλογο αντίτιμο.
  2. Το πλαίσιο για την εξοικονόμηση πόρων από τη δαπάνη για στέγαση των δημόσιων υπηρεσιών. Θα διενεργούνται μειοδοτικοί διαγωνισμοί και θα εκπονούνται κτιριολογικά προγράμματα, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επιπλέον, θα αναζητηθούν κτίρια που θα πληρούν σύγχρονες απαιτήσεις περί ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας.