Και αυτό λόγω της απεργίας δικηγόρων και συμβολαιογράφων, που δεν έχει εμποδίσει μόνον τη διενέργεια πλειστηριασμών, αλλά και -κυρίως- την εξεύρεση συναινετικών λύσεων. Με στοιχεία μέχρι και χθες, κατά τη διάρκεια του 2023 ολοκληρώθηκαν 36.050 δημοπρασίες, ματαιώθηκαν 348 και ανεστάλησαν 26.463.
Για την επόμενη χρονιά οι servicers έχουν προγραμματίσει 40.000 έως 50.000 δημοπρασίες, θεωρούν ωστόσο πρόβλημα την απεργία των νομικών, η οποία ενδέχεται να συνεχιστεί και για άλλους λόγους, όπως -για παράδειγμα- οι αντιρρήσεις του κλάδου στο επερχόμενο νομοσχέδιο. Όπως και να ’χει, οι καλύτεροι μήνες ανακτήσεων είναι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος.
Το τελευταίο αυτό δίμηνο χάθηκε ωστόσο φέτος, όπως αναφέρουν άνθρωποι που σχετίζονται με την αγορά. Ως γνωστόν, με τις ανακτήσεις συνδέονται οι τιτλοποιήσεις, κομμάτι των οποίων έχει εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά τον νέο «Ηρακλή» και παρά το γεγονός πως αυτός έχει εγκριθεί, το σχήμα θα αρχίσει να δουλεύει αρχές Φεβρουαρίου, με το Frontier II της Εθνικής, ενώ θα ακολουθήσουν κατ’ αρχήν οι λοιπές τιτλοποιήσεις των άλλων συστημικών τραπεζών πριν εκκινήσουν εκείνες των μη συστημικών.
Εν τω μεταξύ να σημειωθεί πως καθώς ολοκληρώνεται μία τριετία ρυθμίσεων μετά την περίοδο του Covid πολλά δάνεια θεωρούνται και πάλι υγιή και θα επιστρέψουν προς διαχείριση στις τράπεζες, ενώ η διαχείρισή τους γινόταν από τις εταιρείες διαχείρισης των τραπεζών. Κύκλοι της αγοράς, ωστόσο, εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα ο SSM θα δώσει τελικώς την άδεια στις τράπεζες να αγοράζουν εξυγιασμένα δάνεια που ήταν δικά τους και πουλήθηκαν ως κόκκινα στους servicers.
H δευτερογενής αυτή αγορά γίνεται όλο και μεγαλύτερη, καθώς οι servicers κινούνται παρέχοντας διαφορετικές υπηρεσίες έναντι των τραπεζών, επιχειρώντας να ρευστοποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους σε χρόνο πολύ μικρότερο. Αυτό σημαίνει μεγάλες εκπτώσεις για δάνεια με μικρότερα καλύμματα και σύντομος χρόνος αποπληρωμής, όπως επίσης και καμία έκπτωση για δάνεια με υπέρτερα καλύμματα και πάλι μικρούς χρόνους αποπληρωμής, επομένως μεγάλες δόσεις.
Πέραν των ευαλώτων, οι servicers δίνουν δεύτερες ευκαιρίες σε θέματα πλειστηριασμών υπό την προϋπόθεση πως ο οφειλέτης θα καταβάλει τουλάχιστον το 10% της αξίας της οφειλής του για να διακοπεί η διαδικασία. Tην ίδια στιγμή οι τράπεζες έχουν ανάγκη να ενισχύσουν την πιστωτική τους επέκταση, καθώς τα στοιχεία προς αυτήν την κατεύθυνση δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Αυτήν τη στιγμή τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του ΑΕΠ, ενώ πριν από την κρίση βρίσκονταν σε διπλάσιο ποσοστό, εκεί όπου ήδη βρίσκεται αυτό το ποσοστό σε μια παρόμοια χώρα όπως η Πορτογαλία. Ειδικά ο τομέας της λιανικής τραπεζικής δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να κινείται με γρήγορους ρυθμούς.