«Πλώρη» για την άντληση ενός μικρού μέρους από τα 10 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τις αγορές για το σύνολο του 2024 βάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους το πρώτο δίμηνο του έτους. Με την ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, ο «χορός» των αξιολογήσεων θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο με τα βλέμματα ωστόσο να στρέφονται στις 15 Μαρτίου οπότε και θα δημοσιευθεί η έκθεση του οίκου Moody’s που είναι ο μόνος που κατατάσσει την ελληνική οικονομία μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.
Αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν το Δημόσιο να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου εντός του πρώτου διμήνου του 2024. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις των επενδυτών. Αυτό που μελετάται είναι η πρώτη έξοδος της αγορές για το 2024 να πραγματοποιηθεί είτε στα μέσα Ιανουαρίου είτε στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η εβδομάδα που φαίνεται να είναι εκτός σχεδιασμού είναι μεταξύ 22 και 26 Ιανουαρίου καθώς στις 25 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση για το νέο έτος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στο μεταξύ, στις αρχές του 2024 τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στην Bloomberg Index Services. Πιο συγκεκριμένα, 17 ομολογιακές εκδόσεις ελληνικού κρατικού χρέους αξίας 73 δισ. ευρώ πρόκειται να εισέλθουν σε δείκτες που προορίζονται για χρέος που διαθέτει investment grade.
Ο χορός των αξιολογήσεων
Με κύριο χαρακτηριστικό για το 2024 την εύθραυστη ανάπτυξη και τα υψηλά χρέη για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, η ελληνική φαίνεται ότι θα ξεχωρίσει καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βελτίωση της πορείας της. Στις βασικές στοχεύσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξουν νέες αναβαθμίσεις.
Ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που θα ανοίξει τον κύκλο για το 2024 είναι η Scope Ratings στις 26 Ιανουαρίου (με τρεις αξιολογήσεις εντός του νέου έτους), ο πρώτος οίκος που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Μάλιστα σε πρόσφατη έκθεση του εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025. Επίσης, περιμένει ανάκαμψη των επενδύσεων με δεδομένο ότι εκτιμά ότι τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ έχουν κορυφωθεί.
Στις 8 Μαρτίου τη σκυτάλη θα πάρει η DBRS η οποία σε έκθεση της στις 19 Δεκεμβρίου εκτιμούσε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2024 και στο 2% το 2025.
Σημαντική για την ελληνική οικονομία αποτελεί η 15η Μαρτίου καθώς τότε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος βαθμολογεί το ελληνικό αξιόχρεο με Ba1, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, θα δημοσιοποιήσει την έκθεση του για την ελληνική οικονομία. Και όπως είναι φυσικό το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση ώστε η Ελλάδα να κατατάσσεται στην επενδυτική βαθμίδα από το σύνολο των μεγάλων οίκων αξιολόγησης.
Στις 19 Απριλίου η S&P θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση της για την Ελλάδα, μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, στο ΒΒΒ- από ΒΒ+ στις 20 Οκτωβρίου και μάλιστα με θετικές προοπτικές. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του οίκου, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φτάσει το 2024 στο 2,4% και στο 2,7% το 2025.
Ο πρώτο κύκλος των αξιολογήσεων για την Ελλάδα θα κλείσει με τον οίκο Fitch στις 31 Μαίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Δεκεμβρίου 2023 ο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για επαναφορά της χώρας στον επενδυτικό χάρτη. Αυτό που περίμεναν οι αγορές ήταν την ετυμηγορία του συγκεκριμένου οίκου αξιολόγησης καθώς για την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες χρειάζονται δύο αξιολογήσεις μεταξύ των τριών μεγάλων οίκων (S&P, Moody’s και Fitch).