Skip to main content

Φόροι, δόσεις και τέλη κυκλοφορίας: Τι πληρώνουμε στην εκπνοή του 2023 και τις αρχές του 2024

Ώρα για πληρωμή φόρων - ρύθμιση οφειλών

Ο λογαριασμός της εφορίας είναι βαρύς τις τελευταίες ημέρες της χρονιάς

Λίγα 24ωρα απομένουν πριν την έλευση του 2024 και μαζί του τελειώνει και το χρονικό περιθώριο που έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι για να καλύψουν τις υποχρεώσεις προς την εφορία και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις. Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, δόσεις ρυθμίσεων κι άλλων φόρων αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων που πρέπει να τακτοποιήσουν.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν:

  • η 8η δόση του ΕΝΦΙΑ (σε σύνολο 10 δόσεων), αν και σε αρκετές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προχωρήσει στην εφάπαξ καταβολή του ποσού. Η τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί στις 29 Φεβρουαρίου
  • η 6η δόση του φόρου εισοδήματος (σε σύνολο 8 δόσεων). Η τελευταία θα πρέπει να καταβληθεί στις 29 Φεβρουαρίου
  • η μηνιαία δόση για όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους αλλά και δόσεις που αφορούν στην επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, ΦΠΑ.
  • μέχρι το τέλος του έτους έχουν περιθώριο οι φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι) για να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το ποσό αυτό τότε θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς που θα προκύψει και δεν έχει καλυφθεί.

Τα τέλη κυκλοφορίας 2024

Δύο μήνες περιθώριο, έως τις 29 Φεβρουαρίου, έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς να απειλούνται από πρόστιμα, μετά και την παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για όσους είχαν σχεδιάσει να καταθέσουν πινακίδες. Έτσι μπορούν να κυκλοφορούν το όχημα τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας.

Μάλιστα εντός του νέου έτους η κυβέρνηση θα προτείνει ένα καινούργιο σύστημα, με βάση το οποίο δεν θα υπάρχει αμέσως προσαύξηση 100%, εάν δεν πληρωθούν τα τέλη, αλλά μια σταδιακή προσαύξηση ανάλογα με το πόσο θα καθυστερήσει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου να τα πληρώσει.

Κατάθεση πινακίδων

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την «κατάθεση» πινακίδων γίνεται ψηφιακά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myCAR» κάνοντας χρήση των κωδικών Taxisnet.

Ο χρήστης επιλέγει «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», καταχωρεί ή επιλέγει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμεί να θέσει σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρούνται τα στοιχεία της διεύθυνσης ακινητοποίησης του οχήματος, δηλαδή τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Επίσης δηλώνεται υπεύθυνα ότι ο χώρος στάθμευσης είναι, είτε ιδιόκτητος, είτε ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Με την υποβολή της αίτησης και εφόσον ο χρήστης είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης, το σύστημα δίνει αριθμό αίτησης και ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., τα οποία βρίσκονται «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Για την άρση της ψηφιακής ακινησίας, ακολουθείται η ίδια διαδικασία υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους και η ασφαλιστική κάλυψη της κυκλοφορίας του οχήματος κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος.

Για το 2024, το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει από φόρους κοντά στα 63 δισ. ευρώ. Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος αναμένεται να είναι οι «πιο δύσκολοι» καθώς εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν συνολικά 13,1 δισ. ευρώ ενώ ο Μάρτιος φαίνεται να είναι ο μήνας με τις λιγότερες εισπράξεις, ύψους 3,79 δισ. ευρώ