«Αρνητική πρωταθλήτρια» στη δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ αναδείχθηκε η Ελλάδα ενώ παράλληλα η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (70%) ανέφερε ότι υπέστη μείωση σε προσωπικό βιοτικό επίπεδο και αναμένει περαιτέρω απώλειες τον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με το ειδικό ευρωβαρόμετρο του Δεκεμβρίου, το 86% των Ελλήνων και των Ελληνίδων αντιμετώπισε δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών τους τελευταίους 12 μήνες. Ειδικότερα, το 36% παραδέχθηκε ότι είχε δυσκολία να πληρώσει τους λογαριασμούς του τις «περισσότερες φορές» ενώ το 50% ανέφερε ότι είχε αντίστοιχα προβλήματα «κατά καιρούς». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον οι Έλληνες στην πληρωμή των λογαριασμών τους είναι μακράν οι μεγαλύτερες στην ΕΕ αφού στην Πορτογαλία η οποία βρίσκεται στην προτελευταία θέση αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει το 64% του πληθυσμού. Στον αντίποδα των Ελλήνων βρίσκεται σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο η Σουηδία όπου προβλήματα αποπληρωμής λογαριασμών αντιμετώπισε τον τελευταίο χρόνο μόλις το 7% των πολιτών.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα καταγράφεται στη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ των 27 ως προς το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν πως είδαν το βιοτικό επίπεδό τους να πέφτει και ταυτόχρονα αναμένουν να συνεχιστεί αυτή η πτώση και το επόμενο έτος. Σε αυτή την ευρεία κατηγορία περιλαμβάνεται το 70% των Ελλήνων και των Ελληνίδων ενώ μοναδική χώρα με μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα αναδείχθηκε η Κύπρος με 77%. Στην αντίπερα όχθη το 50% των Δανών δήλωσε ότι δεν είχε απώλειες σε προσωπικό βιωτικό επίπεδο και ότι δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο στον επόμενο χρόνο.
Διάχυτη απαισιοδοξία για συνέχιση της οικονομικής δυσπραγίας
Πέραν του ζητήματος των απωλειών του προηγούμενου χρόνου, το 87% των Ελλήνων δήλωσε ότι αναμένει το επόμενο δωδεκάμηνο να υποστεί απώλειες σε προσωπικό βιοτικό επίπεδo. Η διάχυτη απαισιοδοξία για τη συνέχιση της οικονομικής δυσπραγίας διατρέχει και τα δύο φύλα στην Ελλάδα (85% τους άνδρες και 87% τις γυναίκες) καθώς και όλες τις ηλικιακές κατηγορίες με τους πολίτες 55 ετών και άνω να είναι οι πιο απαισιόδοξοι (89%).
Βάσει της ίδιας έρευνας που διενεργήθηκε από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου, το 66% των Ελλήνων και των Ελληνίδων εκτίμησε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Αντίθετα το 23% ανέφερε ότι τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ το 8% δήλωσε αυθόρμητα πως δεν συμβαίνει «ούτε το ένα, ούτε το άλλο».
Ως προς την πορεία της εθνικής οικονομίας το 66% των πολιτών στην Ελλάδα προέβλεψε ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν τον επόμενο χρόνο ενώ μόνο το 9% πιστεύει ότι θα υπάρξει βελτίωση. Ενδιάμεση θέση εξέφρασε το 24% που δήλωσε ότι εκτιμά πως η εθνική οικονομία θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση τον επόμενο χρόνο.