Παρεμβάσεις ως προς την καταβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων προωθεί το υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να αλλάξει το ύψος επιβάρυνσης για 750.000 συνταξιούχους, χωρίς να περιοριστεί το έσοδο στα δημόσια Ταμεία.
Όπως έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, από την ΕΑΣ πρόκειται να εισφέρουν οι συνταξιούχοι 555 εκατ. ευρώ (435 εκατ. ευρώ από την κύρια σύνταξη και άλλα 120 εκατ. ευρώ από την επικουρική).
Το ποσό αυτό θα τοποθετηθεί στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που αποτελεί έναν άτυπο «κουμπαρά» για την κοινωνική ασφάλιση και έως τώρα έχουν συσσωρευτεί εκεί περισσότερα από 9 δισ. ευρώ.
Η παρέμβαση που προγραμματίζεται από ειδική ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων που έχει συσταθεί από τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Το κύριο σενάριο
Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να πάψει η συγκεκριμένη εισφορά να ισχύει για όλο το ποσό της σύνταξης. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα η ΕΑΣ επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις από 1.400 ευρώ και άνω (3%-14% σε κλίμακες) και για τις επικουρικές από 300 ευρώ και άνω (3%-10%). Όμως, επιβάλλεται για το σύνολο της σύνταξης.
Στο εξής, εάν γίνει δεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η συγκεκριμένη εισήγηση, η εισφορά θα επιβάλλεται μόνο για το ποσό του πλαφόν και άνω, δηλαδή μόνο για πάνω από 1.400 ευρώ για τις κύριες και πάνω από τα 300 ευρώ για τις επικουρικές. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα προκύψουν με έμμεσο τρόπο αυξήσεις σε αυτή την ειδική μερίδα των συνταξιούχων, που εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από 20 έως και 150 ευρώ τον μήνα, στο ανώτατο πεδίο. Για παράδειγμα: Έστω συνταξιούχος με εισόδημα από κύρια σύνταξη 1.600 ευρώ.
Σήμερα επιβάλλεται ΕΑΣ για το συγκεκριμένο εισόδημα 3% στο σύνολο του ποσού, δηλαδή 48 ευρώ τον μήνα. Στην περίπτωση που εφαρμοστεί η τροποποίηση που θέλει την εισφορά να επιβάλλεται από το όριο των 1.400 ευρώ και άνω, τότε για το εν λόγω παράδειγμα η ΕΑΣ θα επιβληθεί μόνο για τα 200 ευρώ που είναι υπερβαίνον ποσό. Έτσι θα είναι μόλις 6 ευρώ τον μήνα.
Άρα ο συνταξιούχος του παραδείγματος θα διαπιστώσει αύξηση 42 ευρώ τον μήνα στην κύρια σύνταξή του. Με δεδομένο ότι η ΕΑΣ αυξάνεται αισθητά για πιο μεγάλα ποσά συντάξεων, ανάλογα μεγαλύτερο αναμένεται να είναι και το όφελος που θα προκύψει.
Υπενθυμίζεται ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων είναι 3% για συντάξεις 1.400 – 1.700 ευρώ, διπλασιάζεται στο 6% για κύριες συντάξεις 1.701 – 2.000 ευρώ, φτάνει στο 7% για συντάξεις 2.001 – 2.300 ευρώ, ανέρχεται στο 9% για συντάξεις 2.301 – 2.600 ευρώ και καταλήγει στο 14% για υψηλότερα ποσά.
To Plan B
Το δεύτερο σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας θέλει να μειώνεται το ποσοστό της κράτησης κατά το ήμισυ, άρα και ανάλογη να είναι και η μείωση της επιβάρυνσης για τους συνταξιούχους. Στο ίδιο παράδειγμα που προαναφέραμε, ο συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.600 ευρώ τον μήνα, αντί να πληρώνει ΕΑΣ 3%, θα καταβάλλει 1,5%.
Άρα, αντί για να επιβαρύνεται με 48 ευρώ τον μήνα, θα του κοστίζει η συγκεκριμένη εισφορά 24 ευρώ τον μήνα.
Τα υπόλοιπα 24 ευρώ θα αποτελέσουν μια έμμεση αύξηση στο εισόδημά τους. Όποιο από τα δύο σενάρια και αν προκριθεί όμως, είναι ορατό το ενδεχόμενο να γίνει πιθανή επέκταση της ΕΑΣ και σε μικρότερες συντάξεις, ώστε να καλυφθεί το έσοδο που έχει προϋπολογιστεί για το 2024, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να αυξηθεί το πλήθος των συνταξιούχων που θα επιβαρύνονται από την εν λόγω εισφορά.