Τη σφοδρή αντίθεση ενός πρώην πρωθυπουργού, εσωκομματική αναταραχή στη Νέα Δημοκρατία και ποικίλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση έχει πυροδοτήσει η τροπολογία για τους μετανάστες – εργάτες γης, που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Η τροπολογία προβλέπει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια. Αναμένεται δε να αποσπάσει περισσότερα από 260 «ναι», αφού έχει τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας.
Από τους βουλευτές της ΝΔ θα ψηφιστεί με κομματική πειθαρχία για όλους – πλην του Αντώνη Σαμαρά – και με τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Καιρίδη, να επιμένει ότι όσοι διαφωνούν «είτε δεν θέλουν να την διαβάσουν, είτε δεν ξέρουν να τη διαβάζουν, είτε επιμένουν σε πράγματα που δεν υπάρχουν». Τόσο ο κ. Καιρίδης όσο και ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζουν ότι οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό είναι εξαιρετικά αυξημένες σε κλάδους χειρωνακτικής εργασίας.
Στο Οικονομικό και Επιχειρηματικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, ο κ. Γεωργιάδης, είχε αναφέρει το ακόλουθο παράδειγμα, για να υποστηρίξει τη θέση ότι οι Έλληνες δεν αγαπούν την χειρωνακτική εργασία. «Ψηφίσαμε νόμο όπου κάποιος που είναι μακροχρόνια άνεργος μπορεί να κάνει αίτηση να πάρει 50 ευρώ την ημέρα επιδότηση συν τον μισθό που θα πάρει από τον επιχειρηματία που θα τον προσλάβει για να κάνει αγροτικές εργασίες, χωρίς να χάσει την κάρτα του μακροχρόνιου ανέργου, χωρίς να χάσει κανένα από τα επιδόματα που λαμβάνει. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2021. Μέχρι σήμερα ξέρετε πόσοι έχουν κάνει χρήση του νόμου; Μηδέν. Ούτε ένας» είχε πει χαρακτηριστικά.
Τι ισχύει λοιπόν; Έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έδειξε ότι σε ποσοστό 63,5% οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν καλά καταρτισμένους εργαζόμενους σε τεχνικές (μη πανεπιστημιακές) ειδικότητες.
Η τροπολογία υπολογίζεται ότι αφορά 30.000 εργάτες γης. Τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί προς το υπουργείο Εργασίας από τις επιχειρήσεις στις αρχές του έτους είχαν δείξει ότι αναζητείται τρόπος να καλυφθούν πάνω από 300.000 κενές θέσεις εργασίας για την επόμενη διετία.
Οι περισσότερες θέσεις (πάνω από 168.600) αφορούσαν τον πρωτογενή αιτήματα. Αίτημα για κάλυψη πάνω από 80.000 θέσεων είχε καταθέσει ο κλάδος καταλυμάτων – εστίασης, 18.258 ήταν τα αιτήματα της βιομηχανίας, ενώ σχεδόν 12.900 ήταν τα αιτήματα του κλάδου κατασκευών.