Η Ελλάδα πρόσφατα έλαβε ένα εν πολλοίς αναμενόμενο, αλλά ιδιαίτερης σημασίας δώρο από τον οίκο Fitch. Αναβαθμίζοντας την από junk σε investment grade (και με τον S&P να έχει ήδη προβεί σε ανάλογη κίνηση), ο αμερικανικός οίκος έδωσε τη δυνατότητα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε μεγάλους δείκτες και κατά συνέπεια για την είσοδό τους σε μία δεξαμενή πλούσιων κεφαλαίων. Πώς φτάσαμε όμως στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ύστερα από 13 χρόνια κατά τα οποία ήμασταν βυθισμένοι στα «σκουπίδια»; Και τι μπορούμε να περιμένουμε στη συνέχεια;
Σε webinar για την ελληνική οικονομία, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο Federico Barriga, Head of W. Europe Sovereign Ratings και ο Jan Friedrich, Head of EMEA Sovereign Ratings, παρουσίασαν τους λόγους που μας χάρισαν την αναβάθμιση του αξιόχρεου, υπογράμμισαν πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν ένα ανθεκτικό αναπτυξιακό στόρι, αλλά και επεσήμαναν τους παράγοντες εκείνους, που καθιστούν δύσκολη την περαιτέρω αναβάθμιση. Το σταθερό outlook εξάλλου σηματοδοτεί ότι είναι δύσκολη μία μεταβολή στην πιστοληπτική αξιολόγηση τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες.
Η δημοσιονομική πειθαρχία και η πολιτική σταθερότητα είναι βεβαίως το κλειδί για τις αξιολογήσεις. Και εκεί η Ελλάδα αποσπά υψηλές βαθμολογίες. Το δημόσιο χρέος της χώρας μας βρίσκεται σε σταθερή τροχιά πτώσης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο Fitch υπολογίζει ότι θα υποχωρήσει στο 141,2% του ΑΕΠ έως το 2027. Αν και εξακολουθεί να θεωρείται πολύ υψηλό για χώρα με αξιολόγηση BBB, η μείωσή του από το 205% του ΑΕΠ στο οποίο είχε εκτιναχθεί κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, είναι αν μη τι άλλο θεαματική. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι είναι ελάχιστες οι χώρες εκείνες που
Προβλέπει ότι ο δείκτης του χρέους θα υποχωρήσει στο 160,8% εφέτος και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022. Η αναμενόμενη μείωση κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά του 205% εντός πανδημίας είναι μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων χώρας που αξιολογεί η Fitch, αν και ο δείκτης αναμένεται να παραμείνει σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα από αυτά των χωρών με αξιολόγηση ΒΒΒ. Παράγοντες που μετριάζουν το βάρος, όπως τα χαμηλά κόστη εξυπηρέτησης, οι μακρινές περίοδοι ωρίμανσης και το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας μειώνουν τα ρίσκα για τα δημόσια οικονομικά.
Συνολικά η δημοσιονομική πορεία της χώρας παραμένει σε θετική τροχιά.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Fitch η Ελλάδα είναι μεταξύ των λίγων οικονομιών που επιδεικνύουν τόση ανθεκτικότητα στις κρίσεις των τελευταίων ετών. Για τη διετία 2024 – 2025 «βλέπουν» μέσο όρο ανάπτυξης 2,4% – πολύ κοντά δηλαδή και στα εφετινά επίπεδα, χάρη στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και κυρίως στο στήριγμα των κοινοτικών πόρων.
Στα θετικά της ζυγαριάς και η σταθερή βούληση για μεταρρυθμίσεις, η οποία ευνοείται από τη σταθερότητα στο πολιτικό περιβάλλον. H άνετη επανεκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση το καλοκαίρι και η ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή δίνουν τη δυνατότητα για νέες μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ο Fitch. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη διευκόλυνση του επιχειρείν, στη δικαιοσύνη και στην αγορά εργασίας.
Στήριγμα στο αξιόχρεο της χώρας προσφέρουν και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, με την αισθητή μείωση των «κόκκινων δανείων», αλλά και την επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια.
Ποιο είναι το μεγάλο αγκάθι; Το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και οι χαμηλές επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ.