Skip to main content

ΠΟΜΙΔΑ για εμπορικά μισθώματα: Απαράδεκτη η 3η παράταση του πλαφόν 3% στις αυξήσεις, ακόμη και στα διατηρητέα

Intime News/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Η ρύθμιση «στρέφεται εναντίον της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, χωρίς κανένα αντίβαρο», φέρνοντας «σε απόγνωση» τους εκμισθωτές, επισημαίνει η Ομοσπονδία

Για «απαράδεκτη παρέμβαση αντικοινωνικού χαρακτήρα» κάνει λόγο η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της, με την οποία ζητά την απόσυρση της διάταξης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με την οποία παρατείνεται και για το 2024 το πλαφόν 3% στις αυξήσεις των εμπορικών μισθωμάτων της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, ακόμη και στα διατηρητέα ακίνητα.

«’Βόηθα με φτωχέ να μη σου μοιάσω’ θυμίζει για μια φορά ακόμη η διάταξη που εμφανίστηκε στην τελεσιγραφική  ‘διαβούλευση’ σ.ν. του ΥΠΟΙΚ με την οποία παρατείνεται και για το 2024 το πλαφόν 3% στις αυξήσεις των εμπορικών μισθωμάτων της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, ακόμη και στα διατηρητέα ακίνητα όπου υφίσταται συνταγματική υποχρέωση προστασίας τους, και όπου για μια φορά ακόμη εξαιρούνται ρητά οι μισθώσεις με εκμισθωτή:

α) Ανώνυμες Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας,

β) εταιρείες που ανήκουν σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων,

γ) επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικού κέντρου, επιφανείας τουλάχιστον 15.000 τ.μ.

δ) εταιρείες που ανήκουν κατά 100% στο Δημόσιο, και στις θυγατρικές εταιρείες τους» σημειώνει η Ομοσπονδία.

Όπως τονίζει, η ρύθμιση αυτή «στρέφεται εναντίον της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, μονομερής και χωρίς κανένα αντίβαρο υπέρ της, όπως η αναγκαία πλέον μείωση της φορολογίας των μισθωμάτων, ενώ ταυτόχρονα αφήνει στο απυρόβλητο τη μεγάλη ιδιοκτησία και το Δημόσιο».

Επιπλέον – όπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ – «το πλέον επικίνδυνο είναι ότι, ιστορικά, στο χρονικό βάθος τέτοιων μέτρων αναγκαστικής δέσμευσης του ύψους των μισθωμάτων, προστίθεται μοιραία και η αναγκαστική παράταση της διάρκειας των μισθώσεων αυτών». «Ο συνδυασμός των δύο αυτών μέτρων αποτελεί το επάρατο “Ενοικιοστάσιο”, που ίσχυσε επί δεκαετίες στη χώρα μας εξ αιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που κατέστρεψε και ερείπωσε κυριολεκτικά το παλαιότερο κτιριακό δυναμικό της χώρας μας επί δεκαετίες» αναφέρει.

Η Ομοσπονδία θυμίζει πως η παρέμβαση αυτή ξεκίνησε το 2021, όταν ο Δ.Τ.Κ. είχε υπερβεί το 10%. «Σήμερα που έχει υποχωρήσει στα επίπεδα περί το 3%, δεν υφίσταται πλέον λόγος συνέχισης της επιβολής του, και αυτό παρά μόνον η ικανοποίηση συντεχνιακών αιτημάτων, σε βάρος της περιουσίας της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας της χώρας μας» επισημαίνει.

Προειδοποίεί παράλληλα πως «το μέτρο αυτό, χωρίς κανένα αντίβαρο υπέρ των θυμάτων του, σε προσωπική βάση φέρνει σε απόγνωση σημαντικό αριθμό εκμισθωτών, οι οποίοι από τα ποσά των μισθωμάτων που εισπράττουν υποχρεούνται να καλύψουν το βαρύτατο φόρο εισοδήματος, του οποίου δεν άλλαξε στο παραμικρό η ‘δημευτική’ κυριολεκτικά κλίμακα ενοικίων, που φθάνει έως και το 45% χωρίς αφορολόγητο, τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος αυξήθηκε δραματικά για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 400.000 ευρώ, τις δανειακές υποχρεώσεις όσων αγωνίζονται να είναι συνεπείς σε αυτές, παρότι αυξήθηκαν σημαντικά τα επιτόκια το τελευταίο διάστημα και την πολυδάπανη επερχόμενη υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους, επί ποινή εξαέρωσης της αξίας τους.  Αντίθετα για την πλευρά των ευνοουμένων από τη ρύθμιση αυτή επαγγελματιών, έχει ληφθεί και λαμβάνεται σωρεία πλουσιοπάροχων μέτρων ενίσχυσής τους» προσθέτει.

Σημειώνει δε πως «με άλλο άρθρο του ίδιου σ.ν. παρατείνεται για μια φορά ακόμη όχι μόνον η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων πολλών φυσικών, αλλά και κοινωφελών νομικών προσώπων της χώρας που είναι ιδιοκτήτες κινηματογράφων και θεάτρων, αλλά και η απαγόρευση οποιασδήποτε αύξησης των μισθωμάτων τους, συνεχίζοντας το ιδιότυπο ‘Ενοικιοστάσιο’ που έχει επιβληθεί σε βάρος τους, και αδιαφορώντας για το πώς θα καταβληθούν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει πως «η αγορά των επαγγελματικών μισθώσεων αυτορυθμίζεται πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα μέσα από τη συνεννόηση των ενδιαφερομένων πλευρών, παρά από κάθε είδους κρατικές παρεμβάσεις, που, παρότι προσωρινές, αναπόφευκτα φέρουν μέσα τους το σπέρμα των μακροχρόνιων και καταστροφικών ενοικιοστασιακών πρακτικών του παρελθόντος, οι οποίες ερείπωσαν κυριολεκτικά το κτιριακό δυναμικό της χώρας μας».

Για τους λόγους αυτούς ζητά «να αποσυρθούν οι απαράδεκτες αυτές διατάξεις από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο».