Ιδιαίτερη σημασία αποκτά για την Ελλάδα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 8 Δεκεμβρίου καθώς εκτός από την ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, το Ecofin αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση ακόμα 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως και το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης, μετά και την προκαταρκτική θετική αξιολόγηση από την Κομισιόν.
Από τα 3,64 δισ. ευρώ, 1,69 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος των επιχορηγήσεων. Πρόκειται για την 3η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης με το σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά να έχει υποβληθεί τον περασμένο Μάιο. Το υπόλοιπο ποσό ύψους 1,95 δισ. ευρώ προέρχεται από το σκέλος των δανείων, με το σχετικό αίτημα να έχει υποβληθεί από την χώρα μας μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 22 Νοεμβρίου.
Συγχαρητήρια στην Ελλάδα έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μέσω του λογαριασμού του στο «Χ» (πρώην Τwitter). “Η Κομισιόν εγκρίνει το 3ο αίτημα πληρωμής στο ελληνικό Σχέδιο ανάκαμψης : ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση κτιρίων, δάνεια για την υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων σε πράσινη/ψηφιακή μετάβαση. Ανοίγει ο δρόμος για καταβολή 3,6 δισ. ευρώ. Μπράβο Ελλάδα!».
Πώς πήραμε την έγκριση της Κομισιόν
Για να λάβει η χώρα μας 1,69 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιδοτήσεων ολοκλήρωσε επιτυχώς 42 ορόσημα και στόχους που αφορούν μεταξύ άλλων στην συμβασιοποίηση έργων, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του Κράτους, το νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων, καθώς και η πρόοδος υλοποίησης δράσεων, όπως η ολοκλήρωση κατάρτισης για 150.000 άτομα, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, η λειτουργία 50 μονάδων ψυχικής υγείας κ.ά. Αφορούν επίσης σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, την ηλεκτροκίνησης, τη σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτινων πόρων κ.ά.
Ταχύτερα από τον αρχικό προγραμματισμό υποβλήθηκε το αίτημα των δανείων καθώς εκπληρώθηκε νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό ο στόχος της συμβασιοποίησης 3,52 δισ. ευρώ. δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για δάνεια που χορηγούνται μέσω τραπεζών για ιδιωτικές επενδύσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία. Τα αιτήματα αυτά αφορούν επενδύσεις στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και των υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, της δρομολόγησης έργων που συνδέονται με ανακαινίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης οικιστικών κτιρίων, της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης και της χρήσης υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια.
Η αναπροσαρμογή του σχεδίου Ελλάδα 2.0
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή προέβη ήδη στην αναπροσαρμογή των ποσών με βάση την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», η οποία περιλάμβανε την μείωση του ποσού επιδοτήσεων λόγω αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ σε 17,4 δισ. ευρώ και το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δις. ευρώ μέσω του REpowerEU.
Με αφορμή την θετική αξιολόγηση της Κομισιόν, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε ότι «η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα επιβράβευση της ακολουθούμενης αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης, και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σηματοδοτεί την αναγνώριση της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων που με πίστη και αποφασιστικότητα ακολουθούμε, σεβόμενοι τους δημοσιονομικούς κανόνες και τους στόχους του προγράμματος Σταθερότητας, με παράλληλη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, και βασικό πρόταγμα την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συμπολιτών μας»
Από την πλευρά τους ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης, δήλωσε ότι «η σημερινή, θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση 3,6 δις ευρώ έως το τέλος του έτους από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιβεβαιώνει τη συστηματική και επίπονη προσπάθεια εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αξιοποιήσουμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο».