Την προσήλωση της κυβέρνησης στο μεταρρυθμιστικό της έργο, αλλά και το πλέγμα των χρηματοδοτικών εργαλείων που κινητοποιούνται για την υλοποίησή του ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής με τίτλο «Ανα-βαθμίζοντας την Ελλάδα».
«Θα συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο και θα συνεχίσουμε να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα… Είμαστε μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θέλει να δημιουργεί συνεχώς σωστές συνθήκες για τους επιχειρηματίες, πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα, στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, έχει μεγάλη αξία η δημιουργία θέσεων εργασίας, να μειώνεται η ανεργία, οι νέες και οι νέοι να βρίσκουν δουλειά» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
«Θα παραμείνουμε μέσα στους δημοσιονομικούς στόχους»
«Θέλουμε -αναβαθμίζοντας την Ελλάδα – να δημιουργήσουμε ένα φιλοεπενδυτικό κλίμα» συνέχισε, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη της τήρησης των δημοσιονομικών στόχων. «Πρέπει να είμαστε σοβαροί, να είμαστε προσεχτικοί δημοσιονομικά, δεν έχουμε περιθώριο να μείνουμε πίσω (…) Σοβαροί στο δημοσιονομικό μας έργο, δεν υπάρχει περιθώριο για να εκτραπούμε καθόλου. Θα παραμείνουμε μέσα στους δημοσιονομικούς μας στόχους», διαβεβαίωσε.
Παραθέτοντας στοιχεία για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παπαθανάσης είπε πως η Ελλάδα πατάει γερά στα πόδια της. Συγκεκριμένα ανέφερε πως το 2023 η ανάπτυξη στη χώρα μας είναι τριπλάσια αυτής της Ευρώπης, ενώ το 2024, στο 2,9%, θα είναι και πάλι υπερδιπλάσια αυτής της Ευρώπης. «Ταυτόχρονα, με το πρωτογενές πλεόνασμα, το 1,1% για το 2023 και το 2,1% για το 2024, συνεχίζουμε την δημοσιονομική μας πολιτική. Μια ορθή δημοσιονομική πολιτική που έρχεται, όμως, μερικές φορές, να αντιμετωπίσει και πολύ σημαντικές κρίσεις, όπως η κλιματική» σημείωσε.
Ανέφερε επίσης ότι με τον προϋπολογισμό που καταθέτει η κυβέρνηση για το 2024 υλοποιεί το 50% του προγράμματος που είχε υποσχεθεί στην προεκλογική περίοδο. «Συνολικά, δηλαδή 4,4 δισ. ευρώ άμεσα, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2024 κι έχοντας συμπεριλάβει κι ένα κομμάτι μέσα στο 2023, με την επαναφορά των τριετιών, τις αυξήσεις στους συνταξιούχους, αυξήσεις στο αφορολόγητο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και γενικά με έκτακτα μέτρα» είπε.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το αποτύπωμά τους στην ελληνική οικονομία
«Υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, όπως το έχουμε εξαγγείλει, πιστοί στις δεσμεύσεις μας» ανέφερε προσθέτοντας πως η κυβέρνηση διαθέτει πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία.
«Ξεκινά ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο, το ΕΣΠΑ 2021-27 ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα της ΚΑΠ και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης» είπε, υπογραμμίζοντας πως το αποτύπωμα των εργαλείων αυτών στην οικονομία είναι ισχυρό.
Τα εργαλεία αυτά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, αθροίζουν συνολικά σε 90 δισ., από τα οποία έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία περίπου 7 με 8 δισ. Επομένως οι πόροι αυτοί υπολείπονται αυτά να μπουν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα έξι με οχτώ χρόνια.
Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε και τη σημασία της απορρόφησης των πόρων ώστε να εισέρχονται γρήγορα πόροι στην οικονομία, σημειώνοντας ότι το 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ΕΣΠΑ που ήταν χαμηλό σε απορρρόφηση, στο επίπεδο του 22%-23%. «Σήμερα έχουμε πετύχει 97% απορρόφηση και θα καταφέρουμε να μη χάσουμε καθόλου πόρους» πρόσθεσε.
Σημείωσε επιπλέον ότι μόλις μέχρι το τέλος του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης, στις 31/12/2025, αναμένεται και πρέπει να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία 26 με 27 δισ. ευρώ συνολικά και στο κομμάτι των επιδοτήσεων και των προγραμμάτων, όσο και στις υποδομές και στο δανειακό σκέλος. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 1 δισ. πρέπει να μπαίνει στην εθνική οικονομία κάθε μήνα και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού λέει ότι φέτος θα μπουν για το 2024 2,2 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το δανειακό σκέλος. Επομένως βλέπετε ότι έχουμε έναν αγώνα δρόμου, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας» συνέχισε.
Εστιάζοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Παπαθανάσης είπε πως την περασμένη εβδομάδα η χώρα μας πήρε την έγκριση της αναθεώρησης. Ανέφερε επιπλέον πως «έχουμε ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες για το τρίτο αίτημα, που θα φέρει στην πατρίδα μας μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 1,7 δισ. ευρώ και καταφέραμε και πετύχαμε και τον στόχο και υποβάλλαμε και το αίτημά μας για 1,8 δισ., πάλι την προηγούμενη εβδομάδα, στο κομμάτι το δανειακό. Επομένως αναμένουμε 3,5 δισ. μέχρι το τέλος του έτους» πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε, «πετύχαμε επίσης με την αναθεώρηση να αιτηθούμε 5 δισ. παραπάνω σε δανειακούς πόρους, πάει πολύ καλά το δανειακό σκέλος, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ταυτόχρονα καταφέραμε να αιτηθούμε και θα λάβουμε 795 εκατομμύρια ευρώ στο κομμάτι του repower EU, δηλαδή για ενεργειακές αναβαθμίσεις, για σχέδια επενδύσεων που έχουν σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Επισήμανε στη συνέχεια πως με την Αναπτυξιακή Τράπεζα «δημιουργούμε τις συνθήκες έτσι ώστε να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, διαμορφώνοντας τις συνθήκες με εγγυοδοτικά προγράμματα και προγράμματα επιδότησης του επιτοκίου έτσι ώστε περισσότεροι επιχειρηματίες να μπορούν να ανοίξουν τις πόρτες των τραπεζών».
«Μεγάλα βήματα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας»
Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε ειδική μνεία και στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. «Η γραφειοκρατία είναι ένα τέρας, αλλά έχουμε κάνει μεγάλα βήματα και προχωράμε και με την ψηφιακή μετάβαση και με όλες τις άλλες τις δράσεις απλοποίησης ώστε να κόψουμε τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας» τόνισε μεταξύ άλλων.