Την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία, αλλά και τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, υπογράμμισε ανοίγοντας τις εργασίες του Οικονομικού και Επιχειρηματικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής «Ανα-βαθμίζοντας την Ελλάδα», ο Σπύρος Κτενάς, γενικός διευθυντής του ομίλου της «Ν».
«Η ελληνική οικονομία παρά τις γεωπολιτικές κρίσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, παρά τα υψηλά επιτόκια των διεθνών τραπεζών, τον υπερπληθωρισμό και τον υπαρκτό κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να βρεθεί ξανά σε φάση ύφεσης, κινείται σε σωστό δρόμο. Έχουμε δημοσιονομικά στοιχεία σε τάξη. Μακροοικονομικά μεγέθη σε ανάπτυξη, δείκτες εξωστρέφειας, επενδυτικές ροές σε ανάπτυξη, θετικό καταναλωτικό κλίμα, αυξημένα τουριστικά έσοδα. Με δύο λόγια, η ελληνική οικονομία εμφανίζει θετικές προσδοκίες. Το αναγνωρίζουν άλλωστε και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Η χώρα επανάκτησε προσφάτως την επενδυτική της βαθμίδα, έχοντας προηγουμένως επιστρέψει στις αγορές με επιτυχία» ανέφερε ο κ. Κτενάς.
«Ενώ μήνα με τον μήνα κερδίζει νέα εισαγόμενα επενδυτικά κεφάλαια. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 3% το ’24, επίσης 3% το ’25 και 2,1% το ’26, ενώ βαίνει βελτιούμενη η σχέση του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δείχνει να αντιστέκεται σθεναρά σε όλο αυτό το διεθνές δυσμενές κλίμα που υπάρχει. Οφείλουμε ωστόσο να πούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν και στοιχεία που προβληματίζουν».
Όπως εξήγησε ο κ. Κτενάς, «η γάγγραινα της φοροδιαφυγής και το τέρας της παραοικονομίας εμποδίζουν την εξυγίανση των μακροοικονομικών μεγεθών. Οι εκατοντάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας και του επιχειρείν δημιουργούν ανάσχεση στην ανάπτυξη. Οι μισθοί, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις κινούνται σε μνημονιακά επίπεδα, στρεβλώνουν την αγορά εργασίας, πιέζουν την κατανάλωση και τη στεγαστική πίστη, εμποδίζουν το brain regain. Επιδρούν αρνητικά στην κοινωνία, καταρρακώνοντας την ψυχολογία των πολιτών και εντείνουν το σημαντικά έντονο δημογραφικό πρόβλημα».
Σημείωσε ακόμη πως η διαρκώς διογκούμενη μερική απασχόληση ως μορφή εργασίας, αν και προσδίδει πρόσκαιρα οφέλη στις επιχειρήσεις, μακροπρόθεσμα τα ροκανίζει, ενώ τα κόκκινα δάνεια παραμένουν βαθιά πληγή, αν και σαφώς είναι μειωμένα ως συνολική αξία.
«Παρόλα αυτά το πνεύμα είναι ότι ο βηματισμός της χώρας βελτιώνεται, τα πολύ δύσκολα ξεπεράστηκαν, με θυσίες, αδικίες και σκληρές αποφάσεις για την περίοδο των μνημονίων. Μένει να γίνει το τελευταίο βήμα, στο οποίο η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος καλείται να ισορροπήσει την οικονομία με την κοινωνία, τον εργαζόμενο με τον εργοδότη, τον ισχυρό με τον ανίσχυρο, το βραχυπρόθεσμο με το μακροπρόθεσμο» κατέληξε.
Δείτε live όλες τις παρεμβάσεις στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής