Skip to main content

Κομισιόν: Τριπλάσια στήριξη για τους Έλληνες αγρότες που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές

Nick Paleologos / SOOC

Στα 43,1 εκατ. ευρώ

Τριπλάσια σε σχέση με το 2023 θα είναι η στήριξη της ΕΕ για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 43,1 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024 και 8,6 εκατ. για τη Σλοβενία, με δεδομένες τις καταστροφές που έγιναν στις δύο χώρες, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την ΕΕ, οι δύο χώρες δύνανται να το συμπληρώσουν μέσω εθνικών κεφαλαίων, σε ποσοστό έως και 200% επί πλέον.

Όπως αναφέρει η απόφαση «οι σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν από τα γεγονότα αυτά στους γεωργικούς παραγωγούς και η συνακόλουθη απώλεια εισοδήματος για τους πληγέντες γεωργούς στην Ελλάδα και τη Σλοβενία θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Τα ποσά που παρουσιάζονται σήμερα, λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις των γεωργικών ζημιών από τη Σλοβενία και την Ελλάδα, καθώς και την αντίστοιχη βαρύτητα των δύο αυτών χωρών στον γεωργικό τομέα της ΕΕ, βάσει των μεριδίων τους στις άμεσες ενισχύσεις της ΚΓΠ. Επιπλέον, εξετάστηκε η ανάγκη να διατηρηθούν επαρκείς πόροι εντός του γεωργικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων κατά τους εναπομείναντες μήνες του 2023 και του 2024.

Έως 31 Μαΐου οι πληρωμές

Οι εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Σλοβενίας θα διανείμουν άμεσα την ενίσχυση στους γεωργούς για την αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024. Και οι δύο χώρες θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού της ενίσχυσης, του επιδιωκόμενου αντικτύπου του μέτρου, της αξιολόγησης, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπεραντισταθμίσεων. Οι δύο χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη της ΕΕ έως και 200% με εθνικά κεφάλαια».

Το σχέδιο της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των αρχών και της μεθοδολογίας για τη χορήγηση στήριξης, θα συζητηθεί με διαφανή τρόπο με τα κράτη μέλη, τα οποία θα ψηφίσουν για τον εκτελεστικό κανονισμό σε συνεδρίαση της Επιτροπής για την Κοινή Οργάνωση Γεωργικών Αγορών στις 30 Νοεμβρίου. Εφόσον εγκριθεί θα τεθεί σε ισχύ ταχέως, ώστε οι εθνικές διοικήσεις της Ελλάδας και της Σλοβενίας να μπορούν να το εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση.

Τον Ιούνιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 15,8 εκατ. ευρώ και 1,2 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και τη Σλοβενία, αντίστοιχα. Αυτά τα κεφάλαια προήλθαν από το γεωργικό αποθεματικό 2023, το οποίο στοχεύει στη στήριξη των κρατών μελών που πλήττονται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και μακροοικονομικές προκλήσεις την περίοδο έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Η υποστήριξη της Σλοβενίας και της Ελλάδας στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην πρόληψη των κινδύνων αποτελεί βασική προτεραιότητα των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής 2014-2020 και 2021-2027.

Για την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα διέθεσε 325 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που σχετίζονται με μέτρα και κινδύνους προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, δέσμευσε επιπλέον 727 εκατ. ευρώ ειδικά για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων πλημμύρας.

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει εκτίμησης ζημιών που υποβάλλεται εντός 12 εβδομάδων από την ημερομηνία της πρώτης ζημίας. Τόσο η Σλοβενία όσο και η Ελλάδα υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για υποστήριξη του ΤΑΕΕ, οι οποίες αξιολογούνται επί του παρόντος από την Επιτροπή.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη