Η Ελλάδα υπέβαλε στην Κομισιόν το τρίτο αίτημα πληρωμής ύψους 1,85 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν στο σκέλος των δανείων. Το συγκεκριμένο αίτημα έρχεται νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό λόγω της ταχύτερης από την αναμενόμενη απορρόφηση των δανείων από τον ιδιωτικό τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία αξιολόγησης της τρίτης δόσης ύψους 1,72 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν το σκέλος των επιδοτήσεων.
Μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αναθεώρηση του συνολικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 35,9 δισ. ευρώ, 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Στο αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνονται τα 5 δισ. ευρώ επιπλέον δανείων που ζήτησε η Ελλάδα στο πλαίσιο του REpowerEU.
Με την έγκριση του Σχεδίου στο επόμενο ΕCOFIΝ στις 8 Δεκεμβρίου, η χώρα μας θα λάβει προκαταβολή 158,7 εκατ. ευρώ από το σκέλος των επιδοτήσεων μέσω του REpowerEU.
Σχέδιο ανάκαμψης: «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0»
Μέσω του REpowerEU η Ελλάδα θα λάβει δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις ύψους 795 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, «για να χρηματοδοτήσει την αυξημένη φιλοδοξία του σχεδίου της, η Ελλάδα ζήτησε να μεταφέρει στο σχέδιο το μερίδιό της στο αποθεματικό προσαρμογής του Brexit (BAR), σύμφωνα με τον κανονισμό REPowerEU, ύψους 25,6 εκατ. ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια, καθώς και οι επιχορηγήσεις των ελληνικών RRF και REPowerEU (17,43 δισ. ευρώ και 768 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και το αίτημά της για λήψη νέων δανείων (ύψους 5 δισ. ευρώ), επιπλέον των δανείων που περιλαμβάνονται στο αρχικό σχέδιο (ποσό σε 12,73 δισ. ευρώ), διαμορφώνουν το συνολικό τροποποιημένο σχέδιο αξίας 35,95 δισ. ευρώ.
Το τροποποιημένο σχέδιο εστιάζει στην πράσινη μετάβαση, διαθέτοντας το 38,1% (από 37,5% στο αρχικό σχέδιο) των διαθέσιμων κονδυλίων σε μέτρα που υποστηρίζουν τους στόχους για το κλίμα. Πιο συγκεκριμένα, οι πρόσφατα προστιθέμενες και κλιμακούμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο REPowerEU συμβάλλουν σημαντικά στην πράσινη μετάβαση. Συνολικά, ενισχύουν τη φιλοδοξία για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση και την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά στην ψηφιακή μετάβαση στους τομείς της συνδεσιμότητας, των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, του ανθρώπινου κεφαλαίου και των ψηφιακών δεξιοτήτων, της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων και της υιοθέτησης προηγμένης ψηφιακής τεχνολογίας. Ενώ το μερίδιο των ψηφιακών δαπανών του τροποποιημένου σχεδίου έχει μειωθεί σε σχετικούς όρους (από 23,3% σε 22,1%), η συμβολή στην ψηφιακή μετάβαση σε απόλυτες τιμές είναι αυξημένη σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2021.
Μέρος των πρόσθετων δανείων που ζητά η Ελλάδα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για ψηφιακές επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, ψηφιοποίηση ΜΜΕ και μεγάλων επιχειρήσεων, ανάπτυξη και ανάπτυξη τεχνολογιών κυβερνοασφάλειας, προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών και άλλων τύπων υποδομών, υπό το πρίσμα της δέσμευσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να επενδύσουν τουλάχιστον το 20,8% των κεφαλαίων σε τέτοιες παρεμβάσεις.
Με αφορμή την κατάθεση του 3ου αιτήματος πληρωμής ύψους 1,84 δισ. ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε: «Το τρίτο αίτημα πληρωμής για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 1,84 δισ. ευρώ, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η χώρα εκπληρώνει τους στόχους και είναι συνεπής στα ορόσημα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του ΤΑΑ.
Το αίτημα αυτό κατατίθεται λίγες ώρες μετά από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, ύψους 36 δισ. ευρώ. Και στη συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση 1,7 δισ. ευρώ στο σκέλος των επιδοτήσεων από το ΤΑΑ.
Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που με τη σειρά τους, θα οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους, στη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Από την πλευρά του, ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, σημείωσε: «Το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί μια ευκαιρία χρηματοδότησης επενδύσεων για όλες τις επιχειρήσεις καθώς σε μια διεθνή συγκυρία αυξημένου κόστους δανεισμού χορηγεί με ταχείες διαδικασίες πραγματικά χαμηλότοκα δάνεια. Το σημερινό αίτημα πληρωμής καταδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις αξιοποιούν αυτή την ευκαιρία επενδύοντας στο μέλλον προς όφελος της οικονομίας και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας προς όφελος της κοινωνίας».