Έκπτωση φόρου εισοδήματος που θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 3.200 ευρώ ετησίως θα ισχύει για κάθε φορολογούμενο, ο οποίος από το 2024 θα προχωρήσει στην εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης και λειτουργικής αναβάθμισης είτε της κύριας είτε κάποιας δευτερεύουσας κατοικίας του είτε οποιουδήποτε άλλου κτιρίου έχει στην κατοχή του. Η έκπτωση αυτή νομοθετείται με σκοπό να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για τη λήψη αποδείξεων από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή.
Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται διάταξη (άρθρο 29) η οποία προβλέπει την σημαντική αύξηση της έκπτωσης από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος των δαπανών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.
Η έκπτωση αυτή προβλέπεται ήδη με το άρθρο 39Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και πλέον θα χορηγείται αυξημένη στο διπλάσιο, από 1.600 σε 3.200 ευρώ το χρόνο, για 5 αντί για 4 έτη και για περισσότερες δαπάνες, σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων πραγματοποιήσουν έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης των ιδιόκτητων κατοικιών ή άλλων κτισμάτων τους.
Η νέα διάταξη του άρθρου 39Β στην τελική της μορφή θα έχει ως εξής:
1. Οι δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν από την 1η-1-2024 και μετά οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν έξοδα αγοράς αγαθών και αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν σε ποσοστό 100% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματός τους. Το συνολικό ποσό των εκπιπτόμενων δαπανών θα κατανέμεται ισόποσα στα 5 επόμενα έτη και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έτος θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη. Συνεπώς, το ανώτατο όριο έκπτωσης φόρου που θα προκύπτει σε κάθε ένα έτος της επόμενη πενταετίας διαμορφώνεται σε 3.200 ευρώ (16.000 ευρώ / 5 έτη = 3.200 ευρώ ανά έτος).
2. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι:
α) τα κτίρια να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης.
β) οι δαπάνες να αποδεικνύονται με εκδοθείσες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με εκδοθέντα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών
γ) οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking κ.λπ.)