Όλα τα ανοιχτά μέτωπα της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση του ΕΣΠΕΝ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη.
ΕΣΠΕΝ και ΥΠΕΝ συζήτησαν από το νέο πράσινο τιμολόγιο (με προαναγγελία τιμής την πρώτη ημέρα κάθε μήνα και ισχύ για όλο τον μήνα αναφοράς και φόρμουλα κοινή για όλους τους παρόχους που νομοθέτησε το ΥΠΕΝ και θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2024) έως την πάταξη του φαινομένου του ενεργειακού τουρισμού και το θέμα των πρόσθετων επιδοτήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 35 kVA.
Η συνάντηση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πραγματοποιήθηκε σε «πολύ θετικό κλίμα», ενώ ως φόντο είχε τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη λιανική αγορά μετά την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων στο τέλος του έτους.
Τι ζητήθηκε για το Πράσινο τιμολόγιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με το «τιμολόγιο ΥΠΕΝ», για το οποίο είχαν διατυπωθεί ενστάσεις από τους παρόχους, η πλευρά του ΕΣΠΕΝ έθεσε το θέμα της επανεξέτασης της συχνότητας με την οποία θα αλλάζουν οι βασικές παράμετροι του μαθηματικού τύπου στη βάση του οποίου θα καθορίζεται η χρέωση, προκειμένου το τιμολόγιο να καταστεί πιο ευέλικτο και να μειωθεί το ασφάλιστρο κινδύνου που θα ενσωματώνει.
Κατά τις ίδιες πηγές, η αρχική εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων έκανε λόγο για διατήρηση των παραμέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια της υποχρεωτικής ισχύος του τιμολογίου (12 μήνες), το ΥΠΕΝ αντιπρότεινε τη δυνατότητα αλλαγής των παραμέτρων σε τριμηνιαία βάση και οι προμηθευτές ζήτησαν να αλλάζουν οι παράμετροι κάθε μήνα. Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση για την εξειδίκευση του μαθηματικού τύπου πίσω από το πράσινο τιμολόγιο του υπουργείου αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και πριν από το τέλος της εβδομάδας.
Τιμολόγια μετάβασης
Οι προμηθευτές ζήτησαν επίσης να υπάρξει ειδική πρόνοια για τους πελάτες τους που είχαν υπογράψει συμβάσεις «τιμολογίων μετάβασης» από τον Αύγουστο του 2022 και μετά, οπότε τέθηκαν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και οι οποίες κανονικά θα «ξεπάγωναν» αυτομάτως από την αρχή του έτους.
Για τους πελάτες αυτούς συμφωνήθηκε να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να τους ενημερώσουν οι πάροχοι για τη δυνατότητα ενεργοποίησης της εν λόγω σύμβασης και να μπορούν με μια απλή δήλωση (π.χ. τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού τιμήματος) να αναφέρουν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση αντί να μεταπέσουν στο ειδικό μεταβατικό τιμολόγιο του ΥΠΕΝ, χωρίς να απαιτείται η υπογραφή νέας σύμβασης, όπως προβλέπεται για τους πελάτες που θα δηλώσουν ότι θα προτιμήσουν κάποιο από τα άλλα νέα τιμολόγια που θα λανσάρουν οι προμηθευτές από τις αρχές του 2024, τα μπλε τιμολόγια (με σταθερή χρέωση καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης), τα πορτοκαλί τιμολόγια (κυμαινόμενο) και τα κίτρινα (δυναμικά εξελισσόμενα).
Στελέχη της αγοράς προμήθειας έκαναν λόγο για σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις, εκτιμώντας ότι το Ειδικό Τιμολόγιο του κράτους «ήρθε για να μείνει». Από πλευράς ΥΠΕΝ τονίστηκε ότι το εν λόγω τιμολόγιο, που θα ισχύει υποχρεωτικά έως το τέλος του 2024, είναι ουσιαστικά κίνηση θωράκισης περίπου ενός εκατομμυρίου καταναλωτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στο πελατολόγιο της ΔΕΗ, και δεν ασχολούνται με τις δυνατότητες για εναλλαγές προμηθευτών που δίνει η αγορά.
Σημειώθηκε επίσης ότι το νέο τιμολόγιο θα λειτουργήσει ως εργαλείο ανάσχεσης ενός πιθανού άλματος των τιμών ηλεκτρισμού μετά την παύση των οριζόντιων μέτρων στήριξης, λόγω των χαρακτηριστικών διαφάνειας και εύκολης συγκρισιμότητας που θα έχει.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) δήλωσε πως επίκειται η υπογραφή νέας ΚΥΑ που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να επιστραφούν στις εταιρείες τα ποσά με τα οποία κάλυψαν τις πρόσθετες επιδοτήσεις για όλες τις επιχειρήσεις με παροχές έως 35 kVA, από τον Φεβρουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσά αυτά ανέρχονται στα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ και θα δώσουν σημαντική «ένεση» ρευστότητας στις εταιρείες προμήθειας.
Μετακινήσεις οφειλετών
Η λύση που είχε εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή προκρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με την αλλαγή του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας που αφορά το καθεστώς μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή να έχει τη δυνατότητα ο παλαιός πάροχος να δώσει εντολή αποκοπής έξι μήνες μετά τη μετακίνηση, εάν υπάρχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές ή ρύθμιση που δεν εξυπηρετείται.
Το μέτρο αυτό θα ισχύει άπαξ και περάσουν -με νομοθετική ρύθμιση- οι αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Η δε σήμανση των οφειλετών μέσα από την πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ (debt flagging) θα γίνεται από το 2020 μέχρι σήμερα για όσους καταναλωτές έχουν αλλάξει πάροχο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την καθολική υπηρεσία, οι προμηθευτές τόνισαν ότι δεν ενδείκνυται οι καταναλωτές να μένουν επ’ άπειρο σε αυτό το καθεστώς, αλλά να προβλέπεται διαδικασία εξόδου. Διότι μπορεί η τιμή του ρεύματος να είναι ακριβότερη στην καθολική υπηρεσία, αλλά αν δεν πληρώνεται ποτέ χωρίς συνέπειες για τον καταναλωτή δεν έχει νόημα. Άρα, θα πρέπει και εκεί να προβλεφθεί δυνατότητα παύσης εκπροσώπησης από τον πάροχο της καθολικής υπηρεσίας για τους πελάτες που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος