Skip to main content

Οι τράπεζες περνούν στα χέρια ιδιωτών

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το 20%+2% (option) της Εθνικής Τράπεζας

Εκεί που θα πρέπει να ανήκουν σε μία σύγχρονη και ανεπτυγμένη οικονομία, σε χέρια ιδιωτών, περνούν οι ελληνικές τράπεζες.

Έτσι λοιπόν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ολοκλήρωσε την πώληση του 9% της Alpha Bank, ενώ ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για την Εθνική Τράπεζα και συγκεκριμένα για ποσοστό 20%+2% (option) από το 40% των μετοχών που κατέχει.

«Συνεχίζουμε δυναμικά και συντεταγμένα το πρόγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πώλησης του συνόλου της συμμετοχής μας στην Alpha Bank, σε έναν εκ των κορυφαίων θεσμικών στρατηγικών επενδυτών στην Ευρώπη. Προχωράμε, παράλληλα, με τη διάθεση μέρους της μετοχικής μας συμμετοχής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Νοεμβρίου. Βασική αποστολή μας στο ΤΧΣ είναι να υποστηρίξουμε ενεργά τις ελληνικές τράπεζες και την εθνική οικονομία, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας».

Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε χθες ο CEO του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, στο πλαίσιο των παραπάνω εξελίξεων. Tη διάθεση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, πιο συγκεκριμένα 182.943.031 μετοχές, με πιθανότητα για ένα ακόμη ποσοστό έως 2% (18.294.303 μετοχές) σε τιμή διάθεσης που κυμαίνεται μεταξύ 5,00 ευρώ και 5,44 ευρώ ανά μετοχή, ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατέχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα της «Ν». Σε κάθε περίπτωση, η αποκρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί σε ό,τι αφορά τις συστημικές τράπεζες το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις.

Μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης θα διατεθούν οι μετοχές της Εθνικής

Σε ό,τι αφορά την Εθνική, η τράπεζα δεν προσφέρει μετοχές και δεν θα λάβει έσοδα από την πώληση των προσφερόμενων μετοχών, ενώ τα καθαρά έσοδα θα εισπραχθούν από τον πωλητή μέτοχο.

Οι μετοχές της Εθνικής θα διατεθούν: (α) στην Ελλάδα, σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές. (β) εκτός Ελλάδας, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε (i) πρόσωπα που εύλογα θεωρείται ότι είναι ειδικοί θεσμικοί αγοραστές («QIB») στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ii) σε άλλους επενδυτές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τον Κανονισμό S βάσει του Νόμου περί Κινητών Αξιών των ΗΠΑ.

Το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό κατά την περίοδο της ελληνικής δημόσιας προσφοράς (ήτοι από 14 Νοεμβρίου έως και 16 Νοεμβρίου 2023) από τις 10:00 ώρα Ελλάδας και έως τις 17:00 ώρα Ελλάδας, εκτός από την τελευταία ημέρα της περιόδου ελληνικής δημόσιας προσφοράς, δηλαδή στις 16 Νοεμβρίου 2023, κατά την οποία θα κλείσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Η τιμή προσφοράς θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ελληνική δημόσια προσφορά. Η ημερομηνία διακανονισμού των προσφερόμενων μετοχών, μετά την ολοκλήρωση της προσφοράς, θα προσδιοριστεί από τον πωλητή μέτοχο και θα είναι στις ή περί τις 21 Νοεμβρίου 2023.

Το ενημερωτικό δελτίο εγκρίθηκε ήδη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Διαδικασία στην Ελλάδα

Η ελληνική δημόσια προσφορά απευθύνεται στο σύνολο του επενδυτικού κοινού στην Ελλάδα, το οποίο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, ήτοι σε ειδικούς επενδυτές και ιδιώτες επενδυτές. Οι επενδυτές στην ελληνική δημόσια προσφορά θα εγγραφούν για προσφερόμενες μετοχές στη μέγιστη τιμή του εύρους τιμών.

Η κατανομή των προσφερόμενων μετοχών που προσφέρονται στην προσφορά έχει αρχικά επιμερισθεί μεταξύ της ελληνικής δημόσιας προσφοράς και της διεθνούς προσφοράς ως εξής: (i) 15%, που αντιστοιχεί σε 27.441.455 των προσφερόμενων μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετείχαν στην ελληνική δημόσια προσφορά και (ii) 85%, που αντιστοιχεί σε 155.501.576 των προσφερόμενων μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετείχαν στη διεθνή προσφορά. Ο πωλητής μέτοχος έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει το εν λόγω ποσοστό κατανομής κατά τη διακριτική του ευχέρεια, με βάση τη ζήτηση που εκφράζεται σε κάθε μέρος της προσφοράς.