Στο μικροσκόπιο του υπ. Εργασίας μπαίνουν οι παροχές σε χρήμα που καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, με έμφαση σε ασθένεια, μητρότητα, εργατικό ατύχημα, αλλά και αναπηρία, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός, μέσω της δημιουργίας Ενιαίου Κανονισμού.
Οι διαφορές που έχουν εντοπιστεί ανάμεσα στα πρώην Ταμεία, και οι οποίες αναμένεται να καταγραφούν από τις ομάδες εργασίας που συστάθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό, είναι μεγάλες.
Άρα, η όποια προσπάθεια δημιουργίας πεδίου κοινής παροχής για όλους τους ασφαλισμένους είναι πιθανό να «μεταφραστεί» στην πράξη σε μείωση της παροχής για κάποιες ομάδες ασφαλισμένων – συνταξιούχων, γεγονός που ασφαλώς και προβληματίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Την ίδια στιγμή, όμως, η κεντρική κατεύθυνση που υπάρχει είναι να πραγματοποιηθεί εξισορρόπηση των παροχών, όχι στο χαμηλότερο επίπεδο που ισχύει έως τώρα, αλλά σε σχέση με τη δημοσιονομική δυναμική που διαθέτει ο ΕΦΚΑ. Άρα, εκτός από αρκετούς «χαμένους» που θα διαπιστώσουν μείωση της παροχής που επρόκειτο να λάβουν (π.χ. από τα λεγόμενα πρώην ευγενή Ταμεία), θα υπάρξουν και άλλοι που θα έχουν όφελος (π.χ. από το πρώην ΙΚΑ και τον πρώην ΟΓΑ).
Η στόχευση που έχει γίνει είναι ο ΕΦΚΑ να καταφέρει, επιτέλους, να αποκτήσει έναν ενιαίο κανονισμό παροχών, που θα λειτουργεί με τρόπο σύγχρονο, αντικειμενικό, αλλά και θα ανταποκρίνεται στις παρούσες ανάγκες και στην αντίστοιχη δυναμική του Φορέα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συνεδριάσεις των ξεχωριστών ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί θα είναι συνεχείς, με προοπτική έως τις αρχές του καλοκαιριού να έχει παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το σχετικό πόρισμα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση της νέας διαδικασίας.
Ήδη, πάντως, κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις διαφοροποιήσεων, ανά Ταμείο, έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί.
Για παράδειγμα, τα έξοδα κηδείας ποικίλλουν ανάλογα με το κάθε Ταμείο και μπορεί να ξεκινούν από τα επίπεδα των 750 ευρώ (πρώην ΙΚΑ) και να φτάνουν έως και τα 2.900 ευρώ (Ταμείο Εθνικής Τράπεζας), ανά περίπτωση. Διαφοροποιήσεις ανάλογου τύπου έχουν εντοπιστεί και στις παιδικές κατασκηνώσεις, άλλο ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται ο ΕΦΚΑ και έχει διαπιστωθεί ότι προσφέρει εντελώς διαφορετικές παροχές από Ταμείο σε Ταμείο. Όσοι είναι δικαιούχοι και έχουν ασφαλιστεί ως μισθωτοί που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα (πρώην ΙΚΑ), για να λάβουν την παροχή θα πρέπει ο εργοδότης τους να καταβάλει το αντίτιμο που αναλογεί (20 ευρώ).
Εν συνεχεία, γίνεται έλεγχος με εισοδηματικά κριτήρια. Την ίδια στιγμή, όμως, σε άλλα Ταμεία, όπως στο πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ, η συγκεκριμένη παροχή ανέρχεται σε 450 ευρώ και καταβάλλεται στους ασφαλισμένους ως επίδομα, ενώ υπερβαίνει τα 800 ευρώ εάν πρόκειται για δικαιούχους – ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ.
Ξεχωριστή σημασία έχουν οι συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που θα αναμορφωθούν και αφορούν τα ΑμεΑ. Σε πρώτη φάση ο στόχος της αρμόδιας ομάδας εργασίας είναι να εντοπίσει το εύρος της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων μέσω αυτών των παροχών, ώστε να μην ανατραπεί ο προγραμματισμός των οικογενειών που έχουν ως μέλη τους και ΑμεΑ. Επίσης, ειδικά γι’ αυτές τις παροχές θα υπάρξει η στόχευση να απλουστευθούν οι κανόνες χορήγησής τους, μέσω της μείωσης μιας σειράς από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που ταλαιπωρούν για χρόνια τόσο τους ίδιους τους ανάπηρους, όσο και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους και τους στηρίζουν.
Αντίδραση συνταξιούχων
Παρέμβαση για το θέμα του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών πραγματοποίησε το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δεσμευτεί ότι δεν θα πραγματοποιηθούν περικοπές. Το ΕΝΔΙΣΥ επισημαίνει ότι «σε περίοδο κρίσης τιμών, που η σύνταξη ή το επίδομα δεν επαρκούν ούτε για να βγει ο… μισός μήνας, είναι απαράδεκτο να μην αποσαφηνίζεται ότι οι εν λόγω παροχές θα μείνουν ανέγγιχτες». Το Δίκτυο τονίζει ότι «είναι κρίσιμο και καθοριστικό να τονιστεί εκ των προτέρων ότι, ανεξάρτητα από το πόρισμα που θα εκδοθεί, οι παροχές αυτές δεν θα μειωθούν», διαφορετικά προαναγγέλλει δυναμικές αντιδράσεις από την πλευρά των συνταξιούχων.