Προτροπή στους Ελληνες επιχειρηματίες, ειδικά στον τομέα των νεοφυών εταιριών υψηλής τεχνολογίας, να επενδύσουν στη Γαλλία, απηύθυνε η Γαλλίδα πρέσβειρα Λοράνς Αουέρ, σε συνέντευξη Τύπου στη γαλλική πρεσβεία, στο πλαίσιο της οκτάμηνης καμπάνιας «Επιλέξτε τη Γαλλία», που οργανώνει η κυβέρνηση Μακρόν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις και στο πλαίσιο αυτό προωθεί τις πιο δυναμικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου «Γαλλία 2030», τόνισε η Λοράνς Αουέρ. πρώτη γυναίκα-πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
«Η Γαλλία είναι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο πρώτος προορισμός στην Ευρώπη για ξένες, άμεσες επενδύσεις, καθώς ο αριθμός τους έφτασε τις 1259 το 2022». Την ίδια χρονιά, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 929 και 832 στη Γερμανία. «Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 17.000 ξένες εταιρείες στη Γαλλία, που αντιπροσωπεύουν το 30% των εξαγωγών, το 20% των εσόδων της γαλλικής οικονομίας, το 12% της απασχόλησης και διαθέτουν το 21% των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη», σημείωσε η Γαλλίδα πρέσβειρα.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για επαναβιομηχάνιση της Γαλλίας, ως το 2030 η κυβέρνηση Μακρόν θα διαθέσει 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενισχύσεις και επιδοτήσεις. «Οι Ελληνικές επιχειρήσεις που θα θελήσουν να επενδύσουν στη Γαλλία θα μπορέσουν να βοηθηθούν από τα προγράμματα αυτά», τόνισε η Λοράνς Αουέρ. «Οι πρώτοι Ελληνικοί “μονόκεροι”, ήδη έχουν βρει το δρόμο τους στη Γαλλία και θα ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους», τόνισε η Γαλλίδα πρέσβειρα.«Με την πρωτοβουλία για επαναβιομηχάνιση της Γαλλίας θα μεταμορφώσουμε την οικονομία μας και στο πλαίσιο αυτό είναι ευκαιρία να αυξηθούν οι Ελληνο-Γαλλικές, κοινές επενδύσεις σε πολλούς τομείς, όπως η καινοτομία και ο τουρισμός», πρόσθεσε. Αποκάλυψε μάλιστα ότι κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται 150 αεροπορικές συνδέσεις Γαλλίας-Ελλάδας.
Ο ρόλος της εκπαίδευσης
Εχοντας διατελέσει στο παρελθόν Διευθύντρια Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Έρευνας και Δικτύων στο Γαλλικό, υπουργείο Εξωτερικών, αναπληρώτρια Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διευθύντρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Παρισίων και Μεγάλης Βρετανίας, η Λοράνς Αουέρ, εστίασε την παρέμβασή της και στις Ελληνο-Γαλλικές εκπαιδευτικές σχέσεις . Όπως είπε, σήμερα φοιτούν στη Γαλλία 3.000 Ελληνες φοιτητές και ερευνητές, ενώ πάνω από 360.000 μαθητές στα Ελληνικά σχολεία μαθαίνουν Γαλλικά. Συνολικά μάλιστα, κάπου 750.000 Ελληνες μιλούν ή καταλαβαίνουν τη Γαλλική γλώσσα.
«Οι Ελληνο-γαλλικές προοπτικές συνεργασίας είναι απεριόριστες, στην οικονομία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη γαστρονομία», τόνισε η κα Αουέρ και εξέφρασε την ελπίδα να δώσει στη διάρκεια της θητείας της όλη την ενέργειά της για την εμβάθυνση των κοινών δεσμών και τη δημιουργία νέων ευκαιριών συνεργασίας προς όφελος και των δύο κοινωνιών».
Ελληνογαλλική ανθρωπιστική πρωτοβουλία για τη Γάζα
Απαντώντας σε ερώτηση της Ναυτεμπορικής για το σχέδιο χορήγησης δια θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, η Γαλλίδα πρέσβειρα τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει συζητηθεί από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ηδη έχουν γίνει επαφές με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά για την δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, προκειμένου να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια-φάρμακα, νερό και τρόφιμα-στα δύο εκατομμύρια αμάχων που είναι αποκλεισμένοι στη Γάζα», τόνισε η Λοράνς Αουέρ. «Όλα αυτά θα πρέπει να καθοριστούν το επόμενο διάστημα και με τις ισραηλινές αρχές και με τα Ηνωμένα Έθνη».