«Φρένο» στις αγοραπωλησίες οικιστικών ακινήτων καταγράφει τον τελευταίο ενάμισι μήνα η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου.
«Ένοχοι» για την κατάσταση αυτή φαίνεται ότι είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, η νέα εστία πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας που πυροδοτεί διεθνή ανησυχία, ιδιαίτερα το ενδεχόμενο γενίκευσης της σύρραξης με εμπλοκή και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, αλλά και τα πληττόμενα από τον υψηλό πληθωρισμό εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών.
Αν και έχει ακουστεί πολύ τις δύο τελευταίες εβδομάδες ότι αναμένεται κινητικότητα και αγορές ακινήτων ή μακροχρόνιες μισθώσεις στη Θεσσαλονίκη από Ισραηλινούς, εξαιτίας του πολέμου, αυτό μέχρις στιγμής δεν έχει συμβεί – τουλάχιστον σε αισθητή κλίμακα – σύμφωνα τόσο με τον συνιδρυτή της Parthenon Real Estate και πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης και του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Κώστα Γεωργάκο, όσο και με τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη της εταιρείας Tzemis Real Estate, Θεόδωρο Τζέμη, που εξειδικεύεται στα οικιστικά ακίνητα στις περιοχές του κέντρου και της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Γεωργάκο, από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα και εξής έχει “εξαφανιστεί” ένα μέρος των Ισραηλινών που ασχολούνται με τη ριζική ανακαίνιση και εκμετάλλευση παλιών ακινήτων στο ιστορικό κέντρο (σ.σ. η διαπίστωση αυτή δεν αφορά τις μεγαλύτερες εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων που ασχολούνται με μεγαλύτερα ακίνητα, ξενοδοχεία κ.ο.κ. αλλά μόνο τους μικρούς “παίκτες”).
Στον αντίποδα, ενεργό παραμένει σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Γεωργάκο, το ενδιαφέρον από Βαλκάνιους – συγκεκριμένα από Βούλγαρους, Τούρκους, Σκοπιανούς καθώς και από Βόσνιους – για ακίνητα παντός τύπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Περαία, στην Ασπροβάλτα, στη Χαλκιδική, με το ενδιαφέρον να περιλαμβάνει και ξενοδοχεία στις τουριστικές περιοχές. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η αγορά – κατά τον ίδιο – είναι πεσμένη το τελευταίο διάστημα και το όποιο ενδιαφέρον των Ελλήνων πελατών αφορά ακίνητα αξίας που δεν ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.
Για «παγωμένη αγορά» εδώ και ενάμισι μήνα κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Τζέμης, καθώς παρά το ότι εξακολουθεί – όπως σημειώνει – να εκδηλώνεται ενδιαφέρον, δεν γίνονται πράξεις, ενώ επίσης δεν διαπιστώνει – τουλάχιστον όχι ακόμη – αυξημένη κινητικότητα από Ισραηλινούς για αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων εξαιτίας του πολέμου. Οι δε Τούρκοι λόγω του διπλασιασμού του πλαφόν της Golden Visa για τον Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους από το κέντρο της πόλης προς περιοχές όμορων Δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ και οι Βούλγαροι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το κέντρο.