Θετικό εμφανίστηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ορισμένες από τις προτάσεις της ενεργοβόρου βιομηχανίας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, όπως παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ (με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο) στον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ φέρεται να αντιμετώπισε θετικά το αίτημα της αύξησης της αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών C02 για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις. Το ίδιο ισχύει και για την αξιοποίηση του προσωρινού και έκτακτου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων (TCTF) για την αντιμετώπιση των παρενεργειών του πολέμου στην Ουκρανία και των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης, όπου το σχετικό σχήμα έχει κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες με την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται θετική και στην παράταση του μέτρου πέραν από το τέλος του έτους, με άσκηση πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση στις Βρυξέλλες).
Κατά τις ίδιες πηγές, το ΥΠΕΝ αντιμετώπισε με εποικοδομητική διάθεση και την πρόταση για δημιουργία αυτοτελούς μηχανισμού αυτοτελούς μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος για την ευέλικτη ζήτηση (demand side flexibility mechanism), λαμβάνοντας υπόψη ότι ακολουθεί και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, όπως αποτυπώνονται στον υπό αναθεώρηση Κανονισμό για την αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
ΣΕΒ: Ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία το προβλέψιμο και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας
Από την άλλη πλευρά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εμφανίστηκε περισσότερο επιφυλακτική απέναντι σε άλλα αιτήματα όπως στην προσαρμογή του καθεστώτος των χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) και δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και στο αίτημα περί ανάληψης πρωτοβουλίας από πλευρά της κυβέρνησης για την άρση της επιβολής «τέλους διέλευσης» ρωσικού φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία. Η άποψη που διατυπώθηκε από το ΥΠΕΝ ότι πρόκειται για εισπρακτικό μέτρο της γειτονικής χώρας έγινε αποδεκτή με προβληματισμό από τη βιομηχανία, που επισήμανε ότι το άκρως αμφιλεγόμενο αυτό μέτρο αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε σειρά κλάδων, μεγέθη επιχειρήσεων και καταναλωτές στη χώρα μας.
Η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ ανέφερε ότι οι τιμές ενέργειας παρά την περιστασιακή μείωσή τους, παραμένουν και αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Συνεπώς, η διασφάλιση ενός προβλέψιμου και ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις απέναντι στις συνεχείς διακυμάνσεις είναι όρος επιβίωσής τους και διευκολύνει μια επιτυχημένη μετάβαση σε χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα, τονίσθηκε από τον κ. Παπαλεξόπουλο.
Για την βιομηχανία, επισημαίνεται, αποτελεί προϋπόθεση για να αποφευχθεί η συρρίκνωση παραγωγικών δραστηριοτήτων και η απώλεια θέσεων εργασίας στην Ελλάδα (όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ). Σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν νέες ανησυχίες για ανατροπές στις τιμές ενέργειας διεθνώς, πολλά κράτη–μέλη της ΕΕ, ήδη, λαμβάνουν δραστικότερα μέτρα για τη διασφάλιση ανταγωνιστικών και προβλέψιμων τιμών ενέργειας ώστε να περιορίζουν, για μεσοπρόθεσμο διάστημα, τις υπαρξιακές αβεβαιότητες στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις τους.