Εκδήλωση με θέμα «Ένα αρχαίο μονοπάτι για τη σύγχρονη ευημερία» – Διάλογος «Ζώνης και Δρόμου» μεταξύ Κίνας και Ελλάδας διοργανώθηκε σήμερα από τον κινεζικό όμιλο Μέσων Ενημέρωσης «China Media Group», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Στην εκδήλωση τον κινεζικό όμιλο εκπροσώπησε ο Σεν Χάισιονγκ, αντιπρόεδρος του Τμήματος Δημοσιότητας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας και Πρόεδρος του CMG. Παρευρέθηκαν και μίλησαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα, Σιάο Τζουνζένγκ, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της Aegean Oil, Δημήτρης Μελισσανίδης και εκπρόσωποι από τον ελληνικό χρηματοοικονομικό, ναυτιλιακό, πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και αθλητικό κλάδο.
Ελλάδα και Belt and Road
«Η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συμμετέχοντες στην Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) που εγκαινίασε πριν 10 χρόνια ο Κινέζος Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ»,τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση ο Σεν Χάισιονγκ. Ο κ. Σεν ανέφερε επίσης ότι οι αρχαίοι στοχαστές της Ελλάδας και της Κίνας είχαν παρόμοιες ιδέες και οι Κινέζοι είναι εξοικειωμένοι με τα λόγια των Σοφών της Αρχαίας Ελλάδας, όπως του Σωκράτη και του Πλάτωνα και τα σέβονται πολύ. Οι διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες που ξεκινούν στο σημερινό διάλογο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανταλλαγής και της αμοιβαίας ανταλλαγής γνώσης μεταξύ του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού. Μας εμπνέει η προσπάθεια να εξερευνήσουμε τις απαντήσεις στις προκλήσεις του κόσμου σήμερα, από αυτούς τους δύο αρχαίους πολιτισμούς της Ελλάδας και της Κίνα», τόνισε ο Κινέζος αξιωματούχος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο όμιλος CMG, εκ των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, θα συνεργαστεί με διάφορους θεσμούς της Ελλάδας, για να αφηγηθεί και να προωθήσει από κοινού τη γοητεία και τη ζωντάνια του ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού, να οικοδομήσει γέφυρες για ανταλλαγές ανθρώπων μεταξύ των δύο χωρών ,που θα συνεισφέρουν με σοφία στη δημιουργία μιας νέας εποχής ανάπτυξης του παγκόσμιου πολιτισμού και στην οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον, ενισχύοντας την ειρήνη στον ταραγμένο κόσμο.
«Οι πραγματικοί πολιτισμοί δεν συγκρούονται»
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος που πήρε στη συνέχεια τον λόγο, τόνισε ότι «ο Διάλογος αυτός έρχεται να συμβάλει, πολλαπλώς, και στον ευρύτερο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ιδίως σε θέματα Πολιτισμού. Διάλογος, ο οποίος διαρκεί εδώ και χρόνια και στον οποίο είχα την ευκαιρία να μετάσχω ενεργώς, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε αγαστή συνεργασία με τον φίλο μου Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ». «Δύο πανάρχαιοι Πολιτισμοί, εκείνοι της Ελλάδας και της Κίνας, όχι μόνο μπορούν να διαλέγονται, και μάλιστα αδιαλείπτως. Κατ’ ουσίαν οφείλουν να διαλέγονται στο πλαίσιο του Διαλόγου Πολιτισμών, αποδεικνύοντας πόσο εσφαλμένη είναι η αντίληψη περί, δήθεν, σύγκρουσης των Πολιτισμών. Αντίληψη, η οποία όταν και όπου εφαρμόσθηκε στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς πολιτικής «σώρευσε» πολλά δεινά και έχει αφήσει πίσω της επικίνδυνες ανεπούλωτες «πληγές» στον Πλανήτη, όπως μπορούμε να το διαπιστώσουμε ακόμη και σήμερα. Οι πραγματικοί Πολιτισμοί, όπως εκείνοι της Ελλάδας και της Κίνας, ουδέποτε συγκρούονται. Διαλέγονται και χτίζουν «γέφυρες» επικοινωνίας. «Γέφυρες», οι οποίες στην κρίσιμη εποχή που ζούμε είναι τόσο περισσότερο σημαντικές, όσο κατατείνουν στην υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης και κατ’ εξοχήν της Κοινωνικής Δικαιοσύνης», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Προγράμματα πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της τόνισε ότι το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού προωθεί διάφορα προγράμματα πολιτιστικής συνεργασίας με την Κίνα, όπως η διοργάνωση αρχαιολογικών εκθέσεων και η ίδρυση ελληνικών πολιτιστικών κέντρων. Τα τελευταία χρόνια, η CMG έχει επιτύχει αξιοσημείωτες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και πιστεύω ότι η συνεργασία με την CMG είναι αναμφίβολα μια σημαντική ευκαιρία για το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού για τη διάδοση του ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού, σε ένα νέο επίπεδο, σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού.
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κίνα μοιράζονται παρόμοιες αξίες ως δύο αρχαίες χώρες με μεγάλους πολιτισμούς. «Η Ελλάδα έχει ελκυστική φυσική ομορφιά και λαμπρή αρχαία πολιτιστική κληρονομιά. Η τουριστική βιομηχανία έχει χτίσει μια γέφυρα φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την τουριστική ανάπτυξη , τόνισε η Ολγα Κεφαλογιάννη , εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα καλωσορίσει περισσότερους Κινέζους τουρίστες για να γίνουν πρεσβευτές της φιλίας Ελλάδας-Κίνας.
Συνεργασία «Ναυτεμπορικής»- CMG
Ο Πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, Σιάο Τζουνζένγκ τόνισε από την πλευρά του ότι η αμοιβαία γνώση και ανταλλαγή είναι βασικές απαιτήσεις για την ανάπτυξη των πολιτισμών, που χρησιμεύουν ως ζωτικής σημασίας θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας ανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον. Η συνεργασία μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και των πολιτιστικών ιδρυμάτων τόσο από την Κίνα όσο και από την Ελλάδα, αντιπροσωπεύει μια πολύτιμη εξερεύνηση για την προώθηση της αμοιβαίας γνώσης μεταξύ του κινεζικού και του ελληνικού πολιτισμού», σημείωσε ο πρεσβευτής της Κίνας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ιδιοκτήτης του ομίλου Aegean Oil, Δημήτρης Μελισσανίδης υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με τον πρόεδρο του China Media Group, Σεν Χάισιονγκ για τη συνεργασία της Ναυτεμπορικής με τον όμιλο CMG, σε τομείς όπως η συμπαραγωγή περιεχομένου στον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό τομέα και η από κοινού φιλοξενία εκδηλώσεων. Η CMG κατέληξε επίσης σε συμφωνία με την ελληνική πλατφόρμα δορυφορικών εκπομπών NOVA για τη μετάδοση των καναλιών CGTN English και CGTN Documentary στην Ελλάδα.