H κατάθεση του προϋπολογισμού του 2024 στις Βρυξέλλες, τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος, η έγκριση της 3ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η τελική αποτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ αποτελούν μία σειρά δεδομένων που αναμένεται να λάβουν χώρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στοιχεία τα οποία θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το κατά πόσο υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για τυχόν νέες παρεμβάσεις τόσο για φέτος όσο και για το 2024.
Το αργότερο μέχρι αύριο θα κατατεθεί στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού με τη μορφή που θέλουν οι Βρυξέλλες προκειμένου να εγκριθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Πρόκειται για μία υποχρέωση που έχουν όλα τα κράτη-μέλη. Το σχετικό πόρισμα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο δίνοντας σήμα τόσο για τις δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας όσο και για την εικόνα της προς τα έξω.
Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες ημέρες η χώρα μας θα πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες το τελικό κείμενο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης μετά και την νέα αναθεώρηση στην οποία προχώρησε λόγω των καταστροφικών συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο. Στο σχέδιο έχουν ενταχθεί έργα ύψους 686 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών. Θα ακολουθήσει το τελικό πόρισμα από την πλευρά της Κομισιόν, εντός του Νοεμβρίου ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. να το εγκρίνουν στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση εντός του ίδιου μήνα καθώς θα πρέπει να εγκριθούν όλα τα αναθεωρημένα σχέδια των κρατών-μελών.
Σημειώνεται ότι στο αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0» έχει ενταχθεί και το αίτημα της Αθήνας για καταβολή πρόσθετων δανειακών πόρων 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του RΕPowerEU, σε συνδυασμό με επιδοτήσεις ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σε εκκρεμότητα παραμένει και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκταμίευση της 3ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1,78 δισ. ευρώ με την ελληνική πλευρά να έχει υποβάλλει το σχετικό αίτημα από τα μέσα Μαΐου. Βασική αιτία της καθυστέρησης είναι η υλοποίηση ενός οροσήμου που αφορά το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) καθώς αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Την Τετάρτη 18 του μηνός η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022, τυχόν αναθεωρήσεις του ΑΕΠ με άμεση επίπτωση στο χρέος και το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Οκτωβρίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους του 2022.
Στο μεσοδιάστημα, στις 20 Οκτωβρίου η Standard & Poor’s θα προχωρήσει στην πιο κρίσιμη, ίσως, αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία. Με ενδιαφέρον αναμένεται όχι μόνο το αν θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (βαθμολογεί το ελληνικό αξιόχρεο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) αλλά και οι εκτιμήσεις του οίκου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας
Ειδική σημασία αποκτούν το επόμενο χρονικό διάστημα τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και η πορεία των τιμών σε τρόφιμα αλλά και στον τομέα της ενέργειας, για τυχόν νέες παρεμβάσεις που πιθανόν να χρειαστεί να ληφθούν με στόχο την ανακούφιση των πολιτών. Προς το παρόν πάντως, στον κρατικό σχεδιασμό δεν προβλέπεται παρά μόνο στοχευμένη επιδότηση για το ενεργειακό κόστος τον επόμενο χρόνο.