Skip to main content

Συντάξεις δικαστικών: Πόσο θα αυξηθούν

Σε διάταξη για μεσοσταθμικές αυξήσεις 10% προχωρά η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αυξήσεις, που μεσοσταθμικά θα ανέλθουν στα επίπεδα του 10% και οι οποίες δεν αναμένεται να υπερβούν τα 800 ευρώ στο ανώτατο επίπεδο, προγραμματίζει να χορηγήσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους δικαστές.

Αποδεχόμενο την τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε φάση δημιουργίας της τελικής διάταξης νόμου, ώστε το αργότερο σε έναν μήνα να ενσωματωθεί σε σχετικό νομοσχέδιο για να υπερψηφιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να τεθεί σε εφαρμογή. Ο χρόνος πιέζει γιατί, από το σύνολο των 4.500 συνταξιούχων δικαστών, έχουν ήδη κατατεθεί σχετικές προσφυγές από 2.500 εξ αυτών.

Άρα, η απόφαση «πιλότος» του Ανώτατου Δικαστηρίου πρόκειται να προκαλέσει αλυσιδωτά και άλλες ανάλογες δικαστικές αποφάσεις, με συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται απαραίτητη από την πλευρά της κυβέρνησης η νομοθετική πρωτοβουλία που θα περιορίσει τις αντιδράσεις και θα κατευνάσει την ένταση στους κόλπους των δικαστών.

Η συνεργασία στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Εργασίας και του Μεγάρου Μαξίμου είναι καθημερινή επί του θέματος. Άλλωστε, αποτελεί κρίσιμο μέγεθος η αναζήτηση της νομοθετικής φόρμουλας που θα καθορίζει με απόλυτη σαφήνεια τον τρόπο αύξησης, από τον οποίο θα προκύψει το τελικό ποσοστό και άρα και το τελικό ύψος του ποσού που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος.

Το πλέον κομβικό σημείο είναι ο καθορισμός του νέου ποσοστού αναπλήρωσης, βάσει του οποίου θα γίνεται εφεξής ο προσδιορισμός του ποσού της σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος. Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου σχολίαζαν στη «Ν» ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρηθεί ένα μοντέλο ισορροπίας «ανάμεσα στην οικονομική πραγματικότητα, στον συνταγματικό περιορισμό, αλλά και σε σχέση με τους υπόλοιπους συνταξιούχους».

Ποιους θα αφορά

Όλες οι πλευρές συγκλίνουν ότι η απόφαση του Ε.Σ. αφορά αποκλειστικά τους συνταξιούχους δικαστικούς και δεν μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους δικαιούχων. Μόνο οι βουλευτές που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από το 2012, μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της απόφασης, ακριβώς επειδή αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Βασικό επιχείρημα των δικαστών συνταξιούχων είναι ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου καλύπτει το σκέλος του δημόσιου συμφέροντος και μόνο. Για το τμήμα που αφορά τις οικονομικές προεκτάσεις αυτής της απόφασης, δεν μπορούν να φέρουν ευθύνη όσοι κατέθεσαν ή πρόκειται να καταθέσουν σχετικές προσφυγές, για να δικαιωθούν με τη σειρά τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συντάξεις των δικαστικών οφείλουν να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2012. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι από την απόφαση αυτή μπορεί να προκληθούν αυξήσεις στις εν λόγω συντάξεις, στα επίπεδα του 30% με 40%. Πρακτικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι κατά μέσο όρο οι αυξήσεις θα ξεπερνούσαν τα 1.200 ευρώ ανά περίπτωση. Όλα αυτά, ενώ η απόφαση άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι και επιστροφής των δώρων και των επιδομάτων που καταβάλλονταν στις συντάξεις των δικαστών πριν από το 2012.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η αξίωση όσων έχουν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για καταβολή αναδρομικών ποσών σε βάθος διετίας από την υποβολή της σχετικής αγωγής. Με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται, όλες αυτές οι παράμετροι εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να τακτοποιηθούν στο δίπολο της ικανοποίησης της δικαστικής απόφασης, αλλά και της διατήρησης κάποιας απαραίτητης δημοσιονομικής ισορροπίας.

Ο κίνδυνος καταδίκης

Η άμεση τακτοποίηση του ζητήματος για τις αυξήσεις στις συντάξεις στοχεύει στο να περιορίσει την πρόθεση που έχει εκφραστεί από συνταξιούχους δικαστές να φτάσουν το θέμα μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έστω και αν μια σχετική απόφαση θα μπορούσε να προκύψει ύστερα από μια τριετία, ο κίνδυνος να υπάρξει καταδίκη της Ελλάδας και ανάλογη ποινή, ήταν κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Γι’ αυτό και επιλέγεται η άμεση νομοθέτηση, ώστε να μην υπάρξει δυσμενέστερο σενάριο για την ελληνική πολιτεία.