Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, προστασία των οφειλετών από τους servicers αλλά και λειτουργία των μη πιστωτικών ιδρυμάτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας στο υπουργικό συμβούλιο.
Παρά το γεγονός ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ταχύτητες τους τελευταίους μήνες, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις και αύξηση της αποδοτικότητας του, χωρίς ωστόσο να αποτελεί «καταφύγιο» για στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ρυθμιστούν ζητήματα που σχετίζονται με την τροποποίηση του μηχανισμού του αλγορίθμου, ώστε να συμπεριλαμβάνει και να αξιολογεί όλα τα δεδομένα, η ρύθμιση που θα προκύπτει να γίνεται αποδεκτή από τον οφειλέτη και να μην απορρίπτεται όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις έως τώρα.
Oι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στο τέλος Σεπτεμβρίου μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είχαν υποβληθεί περισσότερες από 8.800 αιτήσεις, για αρχικές οφειλές συνολικού ύψους 3,24 δισ. ευρώ. Μόνο τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 856 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε μηνών, αντιστοιχούν σε σύνολο 290 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα αριθμούν τις 3.628.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είχε περάσει βελτιώσεις στον Εξωδικαστικό που σχετίζονται με:
- τον καθορισμό του επιτοκίου σε 3% σταθερό (ήταν euribor συν 5 μονάδες),
- την αποδοχή υποβολής αίτησης ακόμη για μία και μοναδική οφειλή (π.χ. ένα στεγαστικό δάνειο),
- την υποχρεωτική αιτιολόγηση απόρριψης της ρύθμισης,
- την ένταξη και νέου τύπου οφειλών, όπως προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Νέοι κανόνες για τους servicers
Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν και οι νέοι κανόνες για την λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης. Η αγορά και η διαχείριση των «κόκκινων» δάνειων θα διέπεται από αυστηρότερους κανόνες προστασίας των οφειλετών, επιβάλλοντας στις εταιρείες διαχείρισης συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
Σε αυτές θα περιλαμβάνονται η εκτενής και προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τον δανειολήπτη για την οφειλή του και όλες τις επιμέρους παραμέτρους της εξυπηρέτησης της, προβλέποντας και τη δημιουργία βάσης δεδομένων από τους servicers.
Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες διαχείρισης θα οφείλουν να υποβάλλουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, τα παράπονα που δέχονται από τους τελευταίους, αλλά και τις ρυθμίσεις που τους προσφέρονται. Η μη τήρηση των παραπάνω θα οδηγεί στην επιβολή ποινών στις εταιρείες διαχείρισης.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπεται και η δυνατότητα αναχρηματοδότησης μη εξυπηρετούμενων δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα και η δημιουργία νέων προϊόντων χρηματοδότησης. Επίσης, θα περιλαμβάνεται ο Ηρακλής ΙΙΙ για την διαχείριση των κόκκινων δανείων των μικρότερων τραπεζών όπως και οι βελτιώσεις του Φορέα Ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες ώστε να καταστεί ελκυστικός για τη συμμετοχή ιδιωτών.