Skip to main content

DBRS: Πιο δυνατές οι ελληνικές τράπεζες – Ομαλά θα κυλήσει η «έξοδος» του ΤΧΣ

Τι στηρίζει ελληνική οικονομία και τραπεζικό τομέα

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ωφεληθεί από την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας και είναι σε ισχυρότερη θέση μετά από σημαντική αναδιάρθρωση. Αυτό επισημαίνει σε σημερινό του σημείωμα ο οίκος DBRS και εκτιμά ότι η διαδικασία της απο- επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) θα κυλήσει χωρίς προβλήματα.

«Το ΤΧΣ εξακολουθεί να είναι ένας από τους βασικούς μετόχους των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, ωστόσο σκοπεύει να πουλήσει όλες τις μετοχές που κατέχει στις ελληνικές συστημικές τράπεζες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Η DBRS Morningstar αναμένει να προχωρήσει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες σε μεγάλο βαθμό ομαλά λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές βελτιώσεις στα πιστωτικά μεγέθη των τραπεζών καθώς και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως και την ανακτημένη επενδυτική «όρεξη» για τη χώρα. Εξάλλου, Η επανιδιωτικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να μεταφραστεί σε υψηλότερη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές, καθώς και παροχή περισσότερων ευκαιριών για την προσέλκυση επενδύσεων» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές του οίκου.

Οι παράγοντες στήριξης

«Η δέσμευση της Ελλάδας στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, που κρατάει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε πτωτική τάση, οι καλές επιδόσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αισθητές βελτιώσεις στο τραπεζικό σύστημα, οδήγησαν πρόσφατα στο να αναβαθμίσουμε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα» θυμίζει ο DBRS και σημειώνει: «Παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον και τις ενισχυμένες πληθωριστικές πιέσεις, η ελληνική οικονομία διατήρησε το μομέντουμ το 2022 πετυχαίνοντας ανάπτυξη 5,9%, ενώ οι ρυθμοί θα παραμείνουν θετικοί και το 2023, αν και θα είναι βραδύτεροι. Οι επενδύσεις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, που στηρίζονται από τους πόρους της Ε.Ε.,  θα είναι βασικός παράγοντας ώθησης της ανάπτυξης την επόμενη 5ετία.

Σχολιάζει δε πως η αυξημένη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον και τη σταθερότητα πολιτικό περιβάλλον που προβλέπεται μετά τις πρόσφατες εκλογές και εξασφαλίζει περίοδο πολιτικής συνέχειας θα είναι σημαντική σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα χρειάζεται να εκπληρώσει τους στόχους και ορόσημα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) και να προσελκύσει τις τόσο απαραίτητες ξένες επενδύσεις.

Οι μεγάλες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων είναι επίσης ενδεικτικές της ελκυστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο DBRS. Από το 2019 – με μόνη εξαίρεση το 2020 λόγω της πανδημίας του Covid-19- καταγράφεται αισθητή αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων, που έφτασαν στα 7,2 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ).

Ο ρόλος του ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ιδρύθηκε στις 21 Ιουλίου 2010 βάσει Νόμου 3864/2010 ως κρατικό όχημα ειδικού σκοπού (SPV) αν και με διοικητική και οικονομική αυτονομία. Έχει προικιστεί με περίπου 44 δισεκατομμύρια ευρώ ίδια κεφάλαια συνολικά από το Ευρωπαϊκό Χρηματοοικονομικό Ταμείο Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Από το 2013 έως το 2016, πρωταρχική αποστολή του ήταν η διαχείριση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, συμβάλλοντας έτσι στη σταθεροποίηση το οικονομικό τοπίο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες συγχωνεύσεις που, με τη σειρά τους, οδήγησαν στο ρεύμα δομή των τεσσάρων εγχώριων συστημικών τραπεζών, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, και της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας απαιτούσε σημαντικές παρεμβάσεις από το ΤΧΣ σε αυτή την περίοδο, με στόχο κυρίως την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών μετά το χτύπημα που σημειώθηκε ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ελληνικής κρίσης χρέους. Αυτές οι πηγές στήριξαν τις στρατηγικές μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών τα χρόνια, που ακολούθησαν της κρίσης.

Το ΤΧΣ είχε περαιτέρω ρόλο στην εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με το πρόγραμμα «Ηρακλής», που δημιουργήθηκε το 2018 για να επιταχύνει τη διαδικασία απομείωσης των κόκκινων δανείων. Πιο πρόσφατα, το ΤΧΣ συμμετείχε στις πρόσθετες αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank και εισήλθε στη μετοχική βάση της πέμπτης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, της Attica Bank.

Το ΤΧΣ κατέχει επί του παρόντος μετοχές που κυμαίνονται από 1,4% έως 69,5% στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και σε Attica Bank.