Skip to main content

Άδ. Γεωργιάδης: Δεν θα εφαρμοστεί για όλους τους δικαστικούς η απόφαση για τις αυξήσεις στις συντάξεις

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)

Η απόφαση δεν θα εφαρμοστεί σε όλους. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστικών αφορά τους δικαστικούς που έχουν προσφύγει, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως δεν θα εφαρμοστεί σε όλους.

Υπενθυμίζεται ότι  μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συντάξεις των δικαστών αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012.

Ουσιαστικά, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (28-3) ότι δεν ήταν νόμιμη η άρνηση της πολιτείας να τοποθετήσει τη σύνταξη του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.) Νίκου Αγγελάραστα επίπεδα που είχε κρίνει με προηγούμενη απόφασή του το Μισθοδικείο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η σύνταξη ενός απόμαχου δικαστή πρέπει να υπερβαίνει το60% του μισθού των εν ενεργεία συναδέλφων του.

Η απόφαση που έλαβε το Ελεγκτικό Συνέδριο αφορά μόνο εκείνους τους συνταξιούχους δικαστές που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Αποτελεί ζητούμενο όμως τι θα πράξει η κυβέρνηση και για τους υπόλοιπους δικαστές, που έχουν συνταξιοδοτηθεί, καθώς υπάρχει πάντα το σκέλος της σημαντικής δημοσιονομικής επιβάρυνσης από τις αυξήσεις που θα μπορούσαν να δοθούν, αλλά και από τα αναδρομικά που τυχόν ανακύπτουν, καθώς οι βελτιώσεις στις συντάξιμες αποδοχές πρέπει να εκκινήσουν από το 2012.

Στην πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης μετά την απόφαση, πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έστειλαν το μήνυμα ότι η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

«Αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως  ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης», ανέφεραν.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ για το θέμα, ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, τονίζοντας πως η απόφαση δεν θα εφαρμοστεί σε όλους καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα και κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Όπως είπε, η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει και η κυβέρνηση μελετάει τις συνέπειές της. Υπογράμμισε πάντως ότι υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…», δήλωσε.

«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τος άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν;» αναρωτήθηκε.

«Σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είναι τι μπορεί να είναι», ανέφερε επίσης, προσθέτοντας: «Οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη».

Επιπλεον πρόσθεσε ότι «στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Έμα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει[…]Όταν βγαίνει μια απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κανουμε δημοσιονομική πολιτική».