Με ζημιές στα ταμεία των καταστημάτων έκλεισε το εννεάμηνο για τα εμπορικά καταστήματα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στο κανάλι Naftemporiki TV και την εκπομπή In Business.
«Δυστυχώς βλέπουμε ότι τελικά η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος φαίνεται αμέσως και δημιουργεί μια δυσχέρεια στην αγορά και ένα μεγάλο προβληματισμό γιατί ακόμα και όταν βλέπουμε τους τζίρους να ανεβαίνουν, τελικά τα έξοδα ανεβαίνουν πολύ περισσότερο, με αποτέλεσμα το ταμείο στο τέλος της ημέρας να είναι αρνητικό», είπε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με την οποία είναι κενό 1 στα 4 καταστήματα στην Αθήνα, ο κ. Καφούνης ανέφερε ότι η έρευνα έδωσε πολύ σημαντικά στοιχεία.
«Η έρευνα έδειξε πράγματι ότι το 20% των καταστημάτων είναι κλειστό, όμως αν την δούμε σε βάθος, θα διαπιστώσουμε ότι αυτά τα κλειστά καταστήματα στην πλειοψηφία τους περιμένουν νέο επενδυτή, είναι σε φάση ανακατασκευής ή είναι σε φάση έρευνας ο ιδιοκτήτης προκειμένου να καταλήξει ποια είναι η καλύτερη κίνηση για να εκμεταλλευτεί καλύτερα το ακίνητό του», είπε, προσθέτοντας ότι διαπιστώνεται μια σταθερότητα στους τρεις βασικούς κλάδους που εμφανίζονται στο κέντρο της πόλης, τα εμπορικά καταστήματα, την εστίαση και τα ξενοδοχεία.
Τα ξενοδοχεία έδειξαν μια μικρή αύξηση- στο 4% από 2,4%-, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «τελικά υπάρχει μια ισορροπία και βλέπουμε ότι αυτό που μας τρόμαζε, να γίνει η Αθήνα ένα απέραντο εστιατόριο, να μην ισχύει γιατί παρότι βλέπουμε πάρα πολλά νέα εστιατόρια να ανοίγουν στο κέντρο, εντούτοις υπάρχουν άλλα τόσα που κλείνουν τελικά γιατί τελικά η αγορά δεν λειτούργησε όπως περίμενε ο κόσμος».
Τι ζητά ο εμπορικός κόσμος
Αναφερόμενος στα αιτήματα του εμπορικού κόσμου προς την κυβέρνηση, ο κ. Καφούνης εξήγησε ότι αυτό που έχει ανάγκη ο χώρος είναι να βρεθεί ένας τρόπος να εξομαλυνθεί η αύξηση του λειτουργικού κόστους. «Ο πληθωρισμός δίνει τζίρους, όμως από την άλλη υπάρχει πολύ μεγάλη επιβάρυνση στο λειτουργικό κόστος από ενοίκια, ενέργεια, μισθοδοσία», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, δήλωσε ότι ο εμπορικός κόσμος είναι θετικός στην αύξηση του κατώτατου μισθού, και των μισθών γενικότερα, ωστόσο, πρέπει να διαφανεί ο τρόπος με τον οποίο θα στηρίξει η κυβέρνηση αυτές τις αυξήσεις.
«Τι ζητάμε; Πρέπει να δούμε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους να γίνεται αμέσως. Άκουσε τον υπουργό που την μετέθεσε για το 2025. Για εμάς θα ήταν πολύ σημαντικό να τη δούμε όσο το δυνατόν συντομότερα, και πάντα με βάση τις αντοχές της οικονομίας γιατί δεν θέλουμε να γυρίσουμε σε παλιές εποχές που προσπαθούμε να ξεχάσουμε», ανέφερε.
Επιπλέον, ο κ. Καφούνης σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουν «παράλογα μνημονιακά τέλη, όπως το τέλος επιτηδεύματος» αλλά και να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης. «Πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσβαση για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα, ακόμα και όταν είναι αυτό εφικτό, με τα αυξημένα επιτόκια βλέπουμε ότι τελικά γίνεται μάλλον ασύμφορο».
Η βαθιά πληγή του κλάδου
Ο κ. Καφούνης αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού στον εμπορικό χώρο. Έκανε μάλιστα λόγο για «βαθιά πληγή» που αφορά το σύνολο της οικονομίας.
Ενώ «από τη μία βλέπουμε να καταγράφεται ακόμα διψήφιο ποσοστό ανεργίας, εμείς δεν μπορούμε να βρούμε εργατικό προσωπικό», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να δούμε πώς στηρίζουμε ως οικονομία κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας.
«Πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή την επιδοματική πολιτική, και τελικά ήρθε η στιγμή να μετατρέψουμε τα επιδόματα ανεργίας σε επιδόματα εργασίας, για να δοθεί κίνητρο σε όλα τα νέα παιδιά, σε όλους τους ανθρώπους, να εργαστούν και να μπορούν μέσα από την δουλειά τους να δουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους. Γιατί, δυστυχώς, πολλές φορές βρισκόμαστε στο παράλογο του κάποιος να μπορεί να έχει περισσότερα χρήματα στην τσέπη του όταν κάθεται στο σπίτι του, παρά όταν δουλεύει», εξήγησε.
Τι αναμένει από το νέο δήμαρχο της Αθήνας
Κληθείς, τέλος, να αναφέρει τι περιμένει από το νέο δήμαρχο Αθηνών, που θα προκύψει από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ο κ. Καφούνης τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια καλή συνεργασία, «η οποία σημαίνει ότι, πέρα από όσα μας αφορούν όλους, όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός και το να έχουμε μια ευπρεπή πόλη, πρέπει να μπει το δάχτυλο στην πληγή που λέγεται ασφάλεια».
Όπως είπε, η Αθήνα πρέπει να γίνει μια ασφαλής πόλη για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους επιχειρηματίες.
«Εφόσον εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στην πόλη, θα μπορέσουμε να δούμε να αναπτύσσονται πολλές δραστηριότητες και να λειτουργούν όλα καλύτερα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει για ένα επιπλέον λόγο: «δεν έχει κόστος, είναι καθαρά πολιτική απόφαση».