Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να δοθεί η πρώτη έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης στο οποίο εντάσσονται έργα ύψους 686 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε Θεσσαλία και Έβρο. Η τελική έγκριση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση θα κλειδώσει στη συνεδρίαση του Ecofin στις 8 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι στο αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0» έχει ενταχθεί και το αίτημα της Αθήνας για καταβολή πρόσθετων δανειακών πόρων 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του RΕPowerEU, σε συνδυασμό με επιδοτήσεις περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Τι «μπλοκάρει» την εκταμίευση της τρίτης δόσης
Στο μεσοδιάστημα, εκτιμάται ότι θα εγκριθεί από την Κομισιόν και η εκταμίευση της 3ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1,718 δισ. ευρώ, μετά και το σχετικό αίτημα που είχε υποβάλλει η χώρα μας τον Μάιο.
Βασική αιτία της καθυστέρησης που καταγράφεται στο να ανάψει το «πράσινο φως» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο ότι εκκρεμεί η υλοποίηση ενός οροσήμου. Πρόκειται για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) όπου αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αίτημα για επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ
Αφού κλείσουν τα παραπάνω, η ελληνική πλευρά σχεδιάζει μέχρι το τέλος του έτους να προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος για ακόμα 1,8 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Για το 2024 προγραμματίζονται ακόμα δύο αιτήματα, εντός του πρώτου τριμήνου για δόση ύψους 3,52 δις. ευρώ που αφορά τόσο στο σκέλος των επιδοτήσεων όσο και των δανείων και μία ακόμα προς το τέλος του έτους. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι κάθε φορά να έχουν υλοποιηθεί το ορόσημα με τα οποία συνδέεται η κάθε δόση.
Δάνεια 4,8 δισ. προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Την ώρα που το κόστος χρήματος έχει εκτιναχθεί στα ύψη λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απευθύνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα δάνειά του, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους.
Σημειώνεται ότι βασικό κίνητρο για να προσφύγουν οι επιχειρήσεις στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το χαμηλό κόστος: επιτόκιο σταθερό 0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι στις 21 Σεπτεμβρίου είχαν υποβληθεί 513 επενδυτικά σχέδια (τα 305 προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις), συνολικού προϋπολογισμού 18,14 δισ. ευρώ. Τα 4,88 δισ. ευρώ κατευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τα 18,14 δισ. ευρώ τα 7,51 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 6,32 δισ. ευρώ αφορούν κεφάλαια που έχουν διαθέσει οι συνεργαζόμενες τράπεζες και σε τα 4,31 δις. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί έως το 50% της επένδυσης. Η ίδια συμμετοχή του επενδυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% και το δάνειο της τράπεζας τουλάχιστον 30%. Στην πράξη είναι σύνηθες να καλύπτουν από 40% το Ταμείο Ανάκαμψης και οι τράπεζες και να συνεισφέρει με 20% ο επενδυτής. Ο δανειολήπτης επωφελείται επιπλέον από τη γρήγορη διαδικασία, που μπορεί να περιοριστεί και στους τρεις μήνες.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υπογραφεί 228 δανειακές συμβάσεις (οι 105 αφορούν μικρομεσαίους), προϋπολογισμού 8,15 δισ. ευρώ, εκ τω οποίων τα 3,35 δισ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 2,81 δισ. ευρώ από τις τράπεζες και τα 1,99 δισ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή, Το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,98% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής τους είναι τα 13,5 έτη. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων αυτών διαμορφώνεται στο 1,98% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής δανείων είναι τα 13,5 έτη.