Skip to main content

Σταϊκούρας: Προς ολοκλήρωση έργα-σημαίες όπως το Πάτρα-Πύργος

Από αριστερά Νίκος Καραγιάννης, δημοσιογράφος, και Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών / ΑΠΕ-ΜΠΕ/ OLYMPIA FORUM/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Στην καταστροφική κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία και στο σχέδιο αποκατάστασης των υποδομών στις πληγείσες περιοχές αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συζήτηση στο πλαίσιο της τρίτης και τελευταίας ημέρας εργασιών του Olympia Forum IV, το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Όπως είπε, μετά και τις επισκέψεις του σε κάποιες από τις πληγείσες περιοχές, διαπίστωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται αρκετά τεχνικά έργα σε δρόμους και γέφυρες, τα οποία χρηματοδοτούνται από την ελληνική πολιτεία, η οποία έδωσε σε περιφέρεια και δήμους πόρους περίπου 50 εκατομμυρίων. «Μιλάμε για έργα ουσιαστικά για την αποκατάσταση της καθημερινότητας όσων επλήγησαν, αλλά και κάποιες εργασίες ενόψει των δύσκολων καταστάσεων που εκτιμάται ότι θα θα έχουμε τα επόμενα εικοσιτετράωρα, εξαιτίας του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένουμε.

Για τη Θεσσαλία θα κινηθούμε σε δύο παράλληλες κατευθύνσεις: θα έχουμε έναν φορέα που υπό την επίβλεψη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να κάνει μία ορθολογική και ολιστική προσέγγιση των προκλήσεων, κυρίως στα ύδατα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Γιατί πολλές φορές στη χώρα βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε ανθεκτικές υποδομές αλλά και να εκτιμούμε προκλήσεις που έχει μία περιοχή».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «δεύτερη προτεραιότητα είναι η δυνατότητα που δίνεται πλέον, από το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίσαμε πριν από περίπου μία εβδομάδα, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να μπορεί να εκτελέσει γρήγορα έργα, ακόμη κι αν αυτά δεν είναι στην αρμοδιότητά μας, με χρηματοδότηση καταρχάς από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουν γίνει αρκετές αυτοψίες από μηχανικούς καθώς και από φορείς του υπουργείου σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν εμπλοκή, όπως κτήρια του ΟΣΕ, σχολικές μονάδες και γενικότερα δημόσια κτήρια. Γίνεται, λοιπόν, μια άμεση αποτίμηση της κατάστασης έτσι ώστε να κάνουμε κατανομή των πόρων. Είναι μία δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται και ήδη γίνονται έργα αποκατάστασης προσβασιμότητας στα χωριά. Από αυτά τα 600 εκατομμύρια ευρώ, 187 εκατομμύρια είναι τα έργα αποκατάστασης στις σοβαρότατες ζημιές που έχει υποστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας σε μία μεγάλη έκταση που έχει να κάνει και με υποδομές, όπως γέφυρες και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ακόμα και με συστήματα τηλεδιοίκησης και τηλεκίνησης που πρόσφατα παραδόθηκαν στην ελληνική Πολιτεία. Δυστυχώς, το 2023 δεν είναι ένα καλό έτος για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά αυτές τις προκλήσεις θα τις αντιμετωπίσουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σχετικά με τον ΟΣΕ, τόνισε ότι ενισχύθηκε ο προϋπολογισμός του, υπάρχει λογοδοσία από την πλευρά της διοίκησης έτσι ώστε να γίνουν κυρίως έργα συντήρησης που θα βελτιώσουν τις δομές και τις υποδομές οι οποίες παρέχονται προς τον Έλληνα πολίτη αλλά και τον ταξιδιώτη». Επίσης, όπως επισήμανε, «θα ήμασταν έτοιμοι να παραδώσουμε ένα σύστημα τηλεδιοίκησης, αλλά αυτό θα πάει λίγο αργότερα, ενώ πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει στο μέλλον ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ και πώς θα προχωρήσουμε σε επέκταση υφιστάμενων δομών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας με νέους σιδηροδρομικούς άξονες».

Αναφορικά με τα έργα στη Δυτική Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε πως «έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχουν πολλά έργα τα οποία εξελίσσονται σε όλη την Ελλάδα και αυτά δεν μπορεί να τα παρακολουθεί ένας υπουργός. Χρειάζεται μία κυρία ομάδα που θα σπρώχνει την επιτάχυνσή τους όσο είναι εφικτό εντός του προϋπολογισμού. Υπάρχουν προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος και πρέπει να αντιμετωπιστούν και αυτοί» σημείωσε.

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε το Πάτρα-Πύργος εμβληματικό έργο για την περιοχή, αναφέροντας πως «εκτελείται σε τρεις διαφορετικές εργολαβίες, με το ποσοστό προόδου να είναι στο 25%». Όπως υπογράμμισε, «το ποσοστό δεν είναι το ίδιο και στα τρία τμήματα, κι αυτό που είναι πιο κοντά προς τον Πύργο έχει ήδη ένα ποσοστό ολοκλήρωσης που υπερβαίνει το 40%, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι ασφαλτοστρώσεις σε συγκεκριμένα τμήματα».

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας του υφιστάμενου δρόμου Πάτρα-Πύργος, στον οποίο οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, πριν από έναν μήνα, σε μία απόσταση 80 km. «Είχαν γίνει 53 θανατηφόρα την περίοδο 2016-2020 σε αυτή την περιοχή και φέτος δεν έγινε κανένα. Οπότε αυτό το έργο έχει εξαιρετική σημασία», σημείωσε και συνέχισε: «Ένα άλλο έργο που είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε πρόσφατα, το Άκτιο – Αμβρακία, δηλαδή η σύνδεση με την Ιόνια Οδό, 40km ένα πολύ σημαντικό έργο και αυτό, έχει παραδοθεί και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του, τρία μόλις χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης».

Όσον αφορά τα υπόλοιπα έργα, ο κ. Σταϊκούρας, μίλησε για τη σύνδεση της Λευκάδας, καθώς και για τον αγωγό ύδρευσης του νησιού, τη σύνδεση Καλαμάτας -Πύλου – Μεθώνης, όπου σε 48 μήνες θα είναι έτοιμες οι εργασίες, ενώ ακόμη αναφέρθηκε στην ύδρευση της Πάτρας από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, ένα εμβληματικό έργο που θα βοηθήσει στην επάρκεια και την ποιότητα του νερού στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, υπογραμμίζοντας πως το έργο ξεκίνησε το 2018, έχει 6 εργολαβίες και οι τέσσερις ολοκληρώθηκαν, ενώ οι άλλες είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν.

Επίσης, στάθηκε και σε άλλα ανάλογα έργα της περιοχής, όπως αυτό στις πηγές του Αγίου Γεωργίου στην Αιτωλοακαρνανία, την υπογειοποίηση δικτύων των ΤΟΕΒ της Γαστούνης του νομού Ηλείας 17,2 εκατομμυρίων όπου έχει εγκριθεί και το πρώτο πρακτικό ελέγχου συμμετοχής, καθώς και το έργο που αφορά το φράγμα του Πηνειού, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2026,  καθώς, όπως τόνισε, «δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στα έργα ύδρευσης λόγω και της κλιματικής αλλαγής».

Αναφέρθηκε ακόμη, στα έργα-σημαίες μεταξύ των οποίων είναι και το Πάτρα-Πύργος, το μετρό και το Flyover,  στη Θεσσαλονίκη, Ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, η γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο Ε65 και εκατοντάδες άλλα έργα μικρότερης αξίας αλλά εξαιρετικής σημασίας για την καθημερινότητα του πολίτη.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψ’η του στην σύνοδο που έγινε στη Βαρκελώνη. Αναφέρθηκε στην ηλεκτροκίνηση, τονίζοντας ότι «είναι μία ανάγκη που προκύπτει μέσα από τους στόχους που έχουμε θέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επέμβαση στην επόμενη μέρα της χώρας σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, αφού ήδη έχουν τεθεί οι συγκεκριμένοι στόχοι για το 2030 και το 2050 και η χώρα πρέπει να είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση με συστηματικό τρόπο και ο ρόλος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να είναι πιο ουσιαστικός με περισσότερες αρμοδιότητες στο πεδίο αυτό. Προχωρήσαμε με τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχουμε θέσει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε αυτά τα λεωφορεία να είναι στη διάθεση των πολιτών από το τέλος του Απριλίου του 2024. Έχουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τα οποία θα πρέπει να τα τηρούμε. Κινούμαστε με σχέδιο με ασφάλεια και φυσικά με την αναγκαία χρηματοδότηση για να ενισχύσουμε την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας και παράλληλα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο» εξήγησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.