Skip to main content

Ανάκτηση Επενδυτικής Βαθμίδας: Προσδοκία ελπίδας

Η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί τη μόνη πραγματικά καλή είδηση που μπορεί να αμβλύνει, μερικώς, την έντονη αρνητική συγκυρία.

Σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο κλίμα μετά τις καταστροφές από πυρκαγιές και πλημύρες, που πέραν των άλλων δημιούργησαν συνθήκες ιδιαίτερης πίεσης στην ελληνική οικονομία, η προσμονή ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας είναι ίσως η μόνη καλή είδηση που όλοι περιμένουν να ακούσουν.

Έχουμε ήδη τις αξιολογήσεις αναβάθμισης των DBRS και MOODY’s και αναμένονται οι, ίσως, πιο κρίσιμες των S&P (Οκτώβριο), FITCH (Δεκέμβριο).

Οι συγκυρίες για την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικές. Καταστροφικές πυρκαγιές σε μεγάλο μέρος της Ελληνικής επικράτειας και στη συνέχεια ακόμα πιο καταστροφικές πλημμύρες προξένησαν δυσθεώρητες ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, το ύψος των οποίων δεν έχει ακόμα με ακρίβεια υπολογιστεί. Αναγκαστικά οι προτεραιότητες αλλάζουν και πλέον άμεση προτεραιότητα έχουν οι ενέργειες αποκατάστασης υποδομών και αποζημίωσης των πληγέντων.

Παράλληλα, η συνέχιση άσκησης της επιθετικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ με την τελευταία αύξηση επιτοκίων πριν από λίγες ημέρες και παρά την ανακοίνωση ότι θα είναι η τελευταία, έστειλε το μήνυμα ότι η αναμενόμενη, έστω σταδιακή, αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα πρέπει να θεωρείται αρκετά μακρινή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, διαψεύδοντας τις όποιες ελπίδες για τερματισμό και προετοιμάζοντας συνθήκες σκληρού ενεργειακά χειμώνα, ενώ ο Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τροφοδοτούμενος, εν μέρει, από τον πληθωρισμό απληστίας (Greedflation).

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί τη μόνη πραγματικά καλή είδηση που μπορεί να αμβλύνει, μερικώς, την έντονη αρνητική συγκυρία.

Τι πραγματικά προσδοκούμε όμως από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας;

Αρχικά, βελτίωση ψυχολογίας, κλίματος και προοπτικής, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, και στη συνέχεια ενδεικτικά και πιο πρακτικά:

• Αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου, που θα βελτιώσει ουσιαστικά τις συνθήκες χρηματοδότης της ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας (επιχειρήσεις και νοικοκυριά).

• Βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις ελληνικές Τράπεζες, μείωση του κόστους δανεισμού τους και βελτίωση αποτίμησης των χαρτοφυλακίων τίτλων τους. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων από τις ελληνικές Τράπεζες.

• Αποκατάσταση της ουσιαστικής πρόσβασης μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης από κεφαλαιαγορές και διεθνείς χρηματαγορές.

• Αύξηση ροής των ξένων επενδύσεων στην χώρα λόγω των ευνοϊκών πλέον μακροοικονομικών τάσεων της.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί πραγματικά προσδοκία ελπίδας.

Ανδρέας K. Φέζος, Deputy Chief Executive, www.bssplus.gr