Skip to main content

Θεσσαλία: Οι τράπεζες παγώνουν δάνεια και πληρωμές

AΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Θα δημιουργηθούν νέα προγράμματα για τη στήριξη των πληγέντων μαζί με τον κρατικό μηχανισμό.

Πάγωμα σε κάθε πληρωμή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 για όλους τους πληγέντες της Θεσσαλίας φαίνεται να αποφάσισαν ως οριζόντιο μέτρο οι τράπεζες, ενώ θα εξειδικεύσουν τα μέτρα στήριξης ανά πληγέντα μετά την παρέλευση του τριμήνου.

Όπως εξηγούν τραπεζικοί κύκλοι, το τρίμηνο είναι καθοριστικό ιδιαίτερα για τα δάνεια μιας και ένα πάγωμα πέραν της συγκεκριμένης περιόδου θα καταστήσει τα συγκεκριμένα δάνεια ΝPEs, κάτι που οι τράπεζες πρέπει να αποφύγουν.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα παγώσουν και οι επιταγές και όλες οι πληρωμές των πληγέντων που περνούν μέσα από τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να ανασταλούν ασφαλιστικά ή άλλα προγράμματα. Εν συνεχεία θα δημιουργηθούν νέα προγράμματα για τη στήριξη των πληγέντων μαζί με τον κρατικό μηχανισμό.

Χρηματοδότηση ανασυγκρότησης

Συγχρόνως οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν τη διαδικασία ανασυγκρότησης της περιοχής με 50 εκατ. ευρώ. Όταν λήξει η παραπάνω περίοδος τα μέτρα δεν θα έχουν οριζόντια λογική, αλλά θα εξατομικευθούν ανά πληγέντα με βάση τις ανάγκες του για επανεκκίνηση.

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να χαριστούν δάνεια μιας και κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητώς από την εποπτεία των τραπεζών. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα που συνεδριάζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να μην ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ μιας και η περιοχή της Θεσσαλίας εκτιμάται πως είναι δανειοδοτημένη σε ύψος 10 δισ. ευρώ.

Με βάση τα υπόλοιπα καταθέσεων για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τραπεζικοί παράγοντες υποστηρίζουν πως τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας θα είναι τέτοιας έκτασης που δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν NPEs υψηλότερα των 2 δισ. ευρώ επί του προαναφερόμενου δανεισμού. Σε αυτό θα συμβάλουν ουσιαστικά και τα μέτρα αρωγής από την Ε.Ε.

Χωρίς τα μέτρα της αρωγής οι ζημιές και για τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα ήταν μικρές, καθώς εκτιμάται πως τουλάχιστον το 50% των δανείων της περιοχής θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε NPEs. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αριθμεί περίπου 8,2 δισ. ευρώ καταθέσεις με βάση επίσημα στοιχεία της ΤτΕ το α’ εξάμηνο του έτους. Στη σχέση καταθέσεις προς δάνεια (80% συμπεριλαμβανομένων και των NPEs) για το σύνολο της επικράτειας εκτιμάται πως η Θεσσαλία καταγράφει έναν δανεισμό της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

Πάντως, με δεδομένο πως σε ορισμένες περιπτώσεις βιομηχανίες, αγρότες και ιδιώτες έχουν υποστεί ολική καταστροφή θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως και μετά την 1η του νέου έτους θα υπάρξουν νέες λύσεις.