Κόκκινα δάνεια που δεν θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ και που θα καταβληθεί προσπάθεια να είναι και ακόμη λιγότερα αναμένουν τραπεζικοί κύκλοι, σύμφωνα με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, ενώ σε πυρετό συναντήσεων που ξεκίνησαν από χθες, τα πιστωτικά ιδρύματα της
χώρας δείχνουν διατεθειμένα να περάσουν σε γενναίες λύσεις ανακούφισης των πληγέντων, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης.
Έναν δανεισμό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, με βάση τα υπόλοιπα καταθέσεων, αποτελεί μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας θα είναι τέτοιας έκτασης που δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν NPEs υψηλότερα των 2 δισ. ευρώ επί του προαναφερόμενου δανεισμού.
Τεράστιες ζημιές
Χωρίς τα μέτρα της αρωγής οι ζημιές και για τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα ήταν μικρές, καθώς εκτιμάται πως τουλάχιστον το 50% των δανείων της περιοχής θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε NPEs. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αριθμεί περίπου 8,2 δισ. ευρώ καταθέσεις, με βάση επίσημα στοιχεία της ΤτΕ το α’ εξάμηνο του έτους. Με βάση τη σχέση δάνεια προς καταθέσεις (80%, συμπεριλαμβανομένων και των NPEs) για το σύνολο της επικράτειας, εκτιμάται πως η Θεσσαλία καταγράφει έναν δανεισμό της τάξης των 10 δισ. ευρώ.
Οι ζημιές είναι μεγάλες και αφορούν σπίτια, βιομηχανίες, καλλιέργειες. Παρ’ όλα αυτά σημαντικά αναμένεται να είναι και τα μέτρα που θα ληφθούν για να υποστηρίξουν τον αγροτικό και επιχειρηματικό πληθυσμό της περιοχής, αλλά και τους ιδιώτες οι οποίοι δεν έχουν στην παρούσα φάση ούτε τα στοιχειώδη προκειμένου να διαβιώσουν.
Τι συζήτησαν οι τραπεζίτες
Οι CEO των τραπεζών συνεδρίασαν χθες με στόχο να συμφωνήσουν σε ένα minimum μέτρων, τα οποία και στη συνέχεια θα υλοποιήσουν, ενώ συνεχείς είναι οι επαφές τους με το κυβερνητικό και κυρίως το οικονομικό επιτελείο ώστε να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο δυνατόν οι ανάγκες και η υποστήριξη που θα επιτρέψει στην τοπική οικονομία να επανεκκινήσει.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες τα μέτρα ανακούφισης που οι τράπεζες θα λάβουν θα φθάσουν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, που δεν θα ενοχλήσει την εποπτεία. Προφανώς θα είναι δύσκολο να χαριστούν δάνεια, όμως θα υποστηριχθεί με κάθε τρόπο η ανασυγκρότηση της περιοχής και των εργασιών της στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Ασφαλώς θα υπάρχουν και μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με διακοπή των πλειστηριασμών επ’ αόριστον ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με διευθετήσεις, πάγωμα δόσεων δανείων, πιθανόν και με διαφοροποίηση τιμολογιακής πολιτικής, ενώ πολλά κρατικά και επιδοτούμενα από την Ε.Ε. προγράμματα θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μοχλεύσουν γενναίες επιδοτήσεις ώστε να γίνει και πάλι απολύτως λειτουργικός ο θεσσαλικός κάμπος.
Εντός των προσεχών ημερών τα μέτρα θα εξειδικευτούν πλήρως. Ένα τμήμα αυτών θα έχει τη μορφή εκείνη των μέτρων επί Covid, μιας και η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή έχει πλήρως σταματήσει. Επομένως θα πρέπει να αναμένουμε αναστολή καταβολής δόσεων δανείων, πάγωμα επιταγών, οικονομικά βοηθήματα με βάση το είδος της δραστηριότητας, και όλα αυτά πριν αποτυπωθούν πλήρως οι ζημιές.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη, όμως πολλά από τα μέτρα μπορεί να έχουν γίνει γνωστά και νωρίτερα.