Το πάσο ανοίγει πόρτες, επιτρέπει την κυκλοφορία. Στη νέα κανονικότητα των αλλεπάλληλων κρίσεων, που βιώνει η Ελλάδα, το pass είναι αυτό που «κινεί» το χρήμα: ένα «όχημα» για τη στήριξη των νοικοκυριών ή των τοπικών κοινωνιών, ένα μέσο τόνωσης της οικονομίας. Ο σχεδιασμός του δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η κυβέρνηση δεν το θεωρεί λύση διαρκείας, γνωρίζει πολύ καλά πως δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στη ρίζα του. Αλλά το έχει επιλέξει ως προσωρινό όπλο σε κάθε μάχη που είχε να δώσει τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα; Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε (και έχουμε τους λόγους μας), πως ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.
Θυμάστε το πρώτο pass; Το Freedom Pass μας παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2021 και ήταν μία εφάπαξ στήριξη των νέων και κυρίως ένα κίνητρο για να εμβολιαστούν έναντι του Covid. Ήταν με λίγα λόγια ένα από τα όπλα στον πόλεμο κατά της πανδημίας, το οποίο μετεξελίχθηκε φέτος την άνοιξη σε youth pass.
Έναν χρόνο αργότερα ήμασταν αντιμέτωποι με τις σφοδρές συνέπειες ενός κανονικού πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης. Η Ρωσία είχε εισβάλλει στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 και τον Ιούνιο του ίδιου έτους οι τιμές της ενέργειας και των καυσίμων είχαν εκτιναχθεί σε δυσβάσταχτα επίπεδα. Κάπως έτσι μπήκαν στη ζωή μας τα power pass και fuel pass.
Όσο οι μάχες στο ουκρανικό μέτωπο και ο ενεργειακός πόλεμος μαίνονταν, τόσο πιο σαρωτικό ήταν το κύμα ακρίβειας. Δεν ήταν πια μόνο οι λογαριασμοί ρεύματος και η βενζίνη που μας «έκαιγαν». Κάποια τρόφιμα μετατρέπονταν σε είδος.. πολυτελείας. Η λύση; Το market pass.
Και αυτό δεν θα ήταν το τελευταίο. Γιατί οι πραγματικές φωτιές σε Βόρεια Εύβοια και Σάμο έφεραν στη ζωή μας τα τουριστικά voucher North Evia – Samos Pass. Και φέτος που είχαμε τον Έβρο να καίγεται επί 16 μέρες και το δάσος της Δαδιάς να γίνεται στάχτη, δεν βρήκαμε και πάλι άλλο όπλο για τη φαρέτρα μας: τα Evros και Dadia pass έρχονται. Ένα pass… δια πάσαν νόσον, όπως φαίνεται και στο infographic που ακολουθεί.