«Η πλημμύρα του αιώνα φέρνει πίσω την ελληνική οικονομία», γράφει η γερμανική Handelsblatt, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της σφοδρής κακοκαιρίας Daniel, που σάρωσε την κεντρική Ελλάδα.
«Η χώρα βιώνει μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη μεταπολεμική ιστορία της. Αν και οι βροχοπτώσεις έχουν σταματήσει, το πλήρες μέγεθος της καταστροφής είναι ακόμα εντελώς ασαφές», τονίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε βγάλει έναν άσο από το μανίκι του: Το βράδυ της Παρασκευής, η καναδική DBRS Morningstar έγινε ο πρώτος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που επανέφερε την Ελλάδα ξανά στη λίστα των οφειλετών που αξίζει να επενδύσει κανείς. Όμως η καταστροφή από τις πλημμύρες στην κεντρική Ελλάδα απειλεί να εξαφανίσει μέρος της οικονομικής προόδου», εκτιμά η Handelsblatt.
Τo Γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση, ότι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει με ευρωπαϊκά κονδύλια την ανοικοδόμηση.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι θα το συζητήσει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αύριο στο Στρασβούργο.
Η συμμαχία των κρατών της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση από κοινού, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης», αναφέρει το Γερμανικό ραδιόφωνο.
Η Βελγική HLN τονίζει επίσης ότι «η Ελλάδα θέλει να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις περιοχές που έχουν πληγεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι την περασμένη εβδομάδα, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάρλεϊ ανακοίνωσε ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για ανασυγκρότηση.
Η Ολλανδική De Telegraaf αναφέρει πως υπάρχουν φόβοι για περισσότερα θύματα. «Άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν σε όλα τα χωριά που έχουν ξεμείνει από πόσιμο νερό. Επιπλέον, ο κίνδυνος επιδημιών αυξάνεται μέρα με τη μέρα»
Από τις πλημμύρες έκλεισαν 70 χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη. Οι οδηγοί που κινούνται μεταξύ του βορρά και του νότου της χώρας, πρέπει να κάνουν μεγάλες παρακάμψεις.
Χωρίς ανάσα: Μετά τη φωτιά, το νερό
«Tρεις ημέρες σφοδρών βροχοπτώσεων ήταν αρκετές για να μεταμορφωθεί σε μια τεράστια λίμνη ο Θεσσαλικός κάμπος, ο σιτοβολώνας της Ελλάδας», γράφει η Ιταλική Il Manifesto.
«Η Θεσσαλία από μόνη της καλύπτει περίπου το 20% της ετήσιας αγροτικής παραγωγής της χώρας. Στο δίκτυο των μικρών πόλεων, με μονώροφα σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές, συχνά βλέπεις περισσότερα τρακτέρ παρά αυτοκίνητα. Τα χωράφια, που καλλιεργούνταν σιτάρι, αλλά και βαμβάκι και όσπρια, είναι βυθισμένα στη λάσπη», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.
Ο ειδικός σε θέματα διαχείρισης καταστροφών, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να γίνουν ξανά τα χωράφια γόνιμα».
Η εφημερίδα τονίζει ότι οι πλημμύρες έγιναν «λίγες μέρες μετά την κατάσβεση της τελευταίας καταστροφικής πυρκαγιάς στον Έβρο -όπου μια περιοχή μεγαλύτερη από αυτή της Νέας Υόρκης έγινε στάχτη- η Ελλάδα βρέθηκε συγκλονισμένη από μια ακόμη περιβαλλοντική καταστροφή»
Καταστράφηκε η κεντρική Ελλάδα
Η ισπανική El Mundo γράφει ότι «η κεντρική Ελλάδα είναι κατεστραμμένη. Πολλές πόλεις έχουν πληγεί από πλημμύρες που δεν έχουν αφήσει τίποτα στο πέρασμά τους. Έχουν καταστραφεί σπίτια, σχολεία, αγροτικές επιχειρήσεις».
Η εφημερίδα διερωτάται αν μια τέτοια καταστροφή θα μπορούσε να συμβεί στην Ισπανία: «Δεν έχει πέσει ποτέ στη χώρα μας τόσο νερό όσο έχουμε δει στην Ελλάδα. Το ρεκόρ βροχής σε 24 ώρες που μετρήθηκε στην Ισπανία, ήταν τον Νοέμβριο του 1987 και δεν έφτασε ποτέ τα 800 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Μετεωρολογίας. (Aemet), Ρούμπεν ντελ Κάμπο στην El Mundo. «Aλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί στο μέλλον, ειδικά εάν η Μεσόγειος συνεχίσει να γίνεται όλο και πιο ζεστή», προειδοποιεί η ισπανική εφημερίδα.