Οι πρωτοφανείς καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel αλλάζει τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη λόγω ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Πλέον έμφαση σχεδιάζεται να δοθεί στις μεταρρυθμίσεις, στις πολιτικές ενίσχυσης των μηχανισμών πρόληψης από φυσικές καταστροφές και στη στήριξη των ασθενέστερων.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν η προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση παθογενειών που παρατηρούνται στην λειτουργία του Κράτους και κυρίως στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Ξεχωριστή θέση αναμένεται να έχουν οι αναφορές για ταχεία και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου και Αυγούστου και, φυσικά, από τις καταστροφικές πλημμύρες σε Μαγνησία και Θεσσαλία. Μάλιστα όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα έχει προηγηθεί την Τρίτη η επίσκεψη του στο Στρασβούργο, συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο, για να συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. “Δαπανώνται πολλοί ευρωπαϊκοί πόροι για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα δαπανούνται λίγοι πόροι για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, με μια κακοκαιρία που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά μοντέλα των προβλέψεων. Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός. Μία ακόμα «γραμμή» χρηματοδότησης αποτελεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στο πλαίσιο της πρόληψης φυσικών καταστροφών έχει ήδη γίνει γνωστό ότι θα επιταχυνθεί και ολοκληρωθεί το σχέδιο για την πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, “ΑΙΓΙΣ”. Ένα πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 1,97 δις. ευρώ με κοινή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στόχος είναι η ταχύτερη ολοκλήρωση του, το 2024.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων συνολικού προϋπολογισμού 263,48 εκατ. ευρώ, συστήματα προειδοποίησης και μέσα πρόληψης προϋπολογισμού 316 εκατ. ευρώ, εξοπλισμό και μέσα υποστήριξης και συντονισμού προϋπολογισμού 269,39 εκατ. ευρώ και επιχειρησιακό εξοπλισμό και μέσα αντιμετώπισης (προμήθεια νέων αεροσκαφών τύπου Canadair) προϋπολογισμού 1,12 δισ. ευρώ.
Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει ελέγχους δαπανών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ.
Η χρήση των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων αναμένεται να ενισχύσουν το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Στο πλαίσιο αυτό, τους πρώτους μήνες του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.
Παράλληλα, σε σχετικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα, σχεδιάζεται να περιλαμβάνεται η επέκταση της χρήσης POS και σε κλάδους που μέχρι σήμερα δεν είναι υποχρεωτική, η βελτίωση των κινήτρων για τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων, η περαιτέρω ψηφιοποίηση της ανταλλαγής δεδομένων μέσω του myDATA με την ΑΑΔΕ μέσω του ηλεκτρονικού τιμολογίου και αργότερα του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής.