Skip to main content

Φορο-αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο με στόχο να περιοριστούν η φοροδιαφυγή και ο αθέμιτος ανταγωνισμός

Νέες παρεμβάσεις στην αγορά των Airbnb, ειδικά όσον αφορά τον τρόπο φορολόγησης των εσόδων από την εν λόγω πηγή, σχεδιάζει ήδη το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου περιορισμού της φοροδιαφυγής, αλλά και με διττό στόχο.

Πρώτος στόχος είναι να περιοριστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και δεύτερος να μην υπονομευθεί με υπερβολικά μέτρα ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η οποία καλύπτει σημαντικές τουριστικές ανάγκες της χώρας.

Το σχέδιο για νέες παρεμβάσεις στο καθεστώς του Airbnb αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου με το οποίο ενσωματώνεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2021/514 για τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την ευρωπαϊκή οδηγία, έχει προχωρήσει σε κινήσεις εντοπισμού των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι ήδη οι εισπράξεις ανέρχονται περίπου στα 600 εκατ. ευρώ από αυτές τις πλατφόρμες, ενώ προηγουμένως ήταν 60 εκατ. ευρώ, γεγονός φυσικά που πιστοποιεί το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτός παραμένει και ο κεντρικός στόχος του νέου νομοσχεδίου, που δεν είναι άλλος από την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και εντοπισμού μαύρου χρήματος, αφού με τις διατάξεις του κλείνουν ακόμη περισσότερο τα παράθυρα διαφυγής στους επιτήδειους.

Τα πρόστιμα εξάλλου που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα αυστηρά, καθώς ανέρχονται έως και 500.000 ευρώ, αλλά και κλείσιμο λογαριασμών πελατών στην πλατφόρμα για όσους χρήστες δεν συνεργάζονται.

Οι ρυθμίσεις αφορούν εισόδημα που αποκτάται από διασυνοριακές και μη δραστηριότητες στους εξής κλάδους:

  1. Μίσθωση ακίνητης περιουσίας,
  2. Προσωπική υπηρεσία,
  3. Πώληση αγαθών και
  4. Μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρές κυρώσεις, πέρα από τις ποινές που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις άλλες πιθανές φορολογικές παραβάσεις:

  1. τόσο για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, όπως μεταξύ άλλων αναστολή δραστηριότητας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, καθώς και διακοπή πρόσβασης στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται,
  2. όσο και για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες, όπως κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, παρακράτηση πληρωμών.

Ανταλλαγή δεδομένων

Οι νέες διατάξεις του εν λόγω σχεδίου νόμου προβλέπουν:

  • Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της Ε.Ε., προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.ά.
  • Δυνατότητα κοινών ή/και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές. Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.
  • Κλείσιμο του λογαριασμού και παρακράτηση των πληρωμών για τους πωλητές που δεν παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

Αυστηρά πρόστιμα

Ποινές για τις πλατφόρμες που δεν υποβάλλουν πληροφορίες ή υποβάλλουν ανακριβείς-ελλιπείς πληροφορίες, δεν συνεργάζονται με τη φορολογική διοίκηση προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του οικονομικού επιτελείου. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ ανά περίπτωση και φθάνουν σωρευτικά έως 500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται (έως 1 εκατ.), ενώ αν εντοπιστεί παράβαση για τρίτη φορά, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται.