Αρχίζει να γεμίζει το παζλ των έργων που θα περιληφθούν στο πράσινο ομόλογο που σχεδιάζει να εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις από τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για έργα τα οποία θα μπορούσαν να περιληφθούν στη συγκεκριμένη έκδοση. Ωστόσο πηγές με γνώση του θέματος, επισημαίνουν στη «Ν» ότι η προσπάθεια αυτή βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.
Σημειώνεται ότι στο φετινό ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του Οργανισμού Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει συμπεριληφθεί η πιθανή έκδοση πράσινου ομολόγου. Παρόλα αυτά, μία τέτοια κίνηση προϋποθέτει ότι τα έργα τα οποία θα «συνδεθούν» με την έκδοση του θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Η έκδοση πράσινου ομολόγου από την Ελλάδα αναμένεται να συμβάλλει:
- στην ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής πολιτικής του κράτους με τους εθνικούς στόχους βιωσιμότητας, αποδεικνύοντας περαιτέρω τη δέσμευσή του για την ατζέντα του για τη βιωσιμότητα, και με τη διευκόλυνση της παρακολούθησης της προόδου που σημειώνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ESG της Ελλάδας (μέσω τακτικών εκθέσεων).
- στην ενίσχυση της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας τα αυξανόμενα πρότυπα ESG των θεσμικών επενδυτών και προσεγγίζοντας νέους επενδυτές.
Επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα χρήματα που λαμβάνει το κράτος από το πράσινο ομόλογο επενδύονται στην πράσινη ανάπτυξη. Γι’ αυτό η έκδοση του προϋποθέτει την αξιολόγηση των έργων που θα περιληφθούν από εξωτερικό σύμβουλο, ο οποίος θα πιστοποιήσει ότι τα έργα πληρούν τις προδιαγραφές, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί παρακολούθησης.
Τα πράσινα ομόλογα αποτελούν μια μορφή δανεισμού, των οποίων τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται διοχετεύονται σε νέα ή και σε υπάρχοντα έργα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και εν τέλει επιφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη και βιώσιμη οικονομία. Μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση αποβλήτων, διασφάλιση της γης και του νερού, δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς και θέματα μείωσης του ενεργειακού κόστους.
Τα πράσινα ομόλογα προσδίδουν διάφορα οφέλη στους επενδυτές. Συγκεκριμένα, μπορούν να συμβάλουν στο χαρτοφυλάκιο του εκάστοτε επενδυτή, μετριάζοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Ένα άλλο σημαντικό όφελος για τους επενδυτές προκύπτει από το γεγονός ότι μέσα από τα πράσινα ομόλογα χρηματοδοτούνται άμεσα έργα, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Πλέον, πράσινα ομόλογα εκδίδουν διάφοροι θεσμοί, οργανισμοί και κράτη. Μερικά παραδείγματα, είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τρεις νέες εκδόσεις
Στο μεταξύ, λαμβάνοντας υπόψη την αποκλιμάκωση στις αποδόσεις στα ομόλογα και την εκδήλωση ισχυρού ενδιαφέροντος για αυτά από σοβαρούς επενδυτές, τράπεζες και funds, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε 3 ακόμα νέες εκδόσεις/επανεκδόσεις ως το τέλος του 2023. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τις 20 Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν δύο ακόμα εκδόσεις στις 18 Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου.
Ο στόχος είναι διττός: πρώτον να καλύψει τη υψηλή ζήτηση και δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και δεύτερον να διατηρήσει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τις αγορές.