Ανοίγει ένας νέος κύκλος επαφών για την επόμενη μέρα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, μιας και οι ελληνικές τράπεζες μέσα στην τρέχουσα αλλά και την επόμενη χρονιά θα τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο του ιδιωτικού τομέα με τη «φυγή» του ΤΧΣ.
Η εν λόγω προοπτική θα βρεθεί στο επίκεντρο του συνεδρίου της BofA Merrill Lynch, στο 28ο στη σειρά Annual Financials CEO Conference (19-21 Σεπτεμβρίου), όπου Έλληνες τραπεζίτες θα συναντήσουν CEOs ορισμένων εκ των ισχυρότερων χρηματοπιστωτικών ομίλων στον κόσμο, ξένων funds και χρηματιστηρίων, όπως και ασφαλιστικών οργανισμών, που δυνητικά θα μπορούσαν να επενδύσουν κατά το προσεχές διάστημα στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, στη φάση πλήρους αποχώρησης του ΤΧΣ από αυτές.
Η «Ν», συνομιλώντας με ανώτατα στελέχη της τραπεζικής αγοράς, κωδικοποιεί τα σημεία στα οποία θα επιμείνουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, καθώς και τα μηνύματα που θα θελήσουν να περάσουν στη διεθνή κοινότητα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών ομίλων.
Ήδη οι μετοχικές αλλαγές στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν αρχίσει να διενεργούνται εν όψει και της λήψης της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ τα προσεχή road shows θα καταγράψουν την τάση αυτή εντονότερα.
Τέσσερις πυλώνες
H ανάπτυξη είναι αυτό που θα αποτελέσει το minimum project των τραπεζών από τούδε και στο εξής, καθώς ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων έχουν διεθνώς φρενάρει τις χορηγήσεις.
Σε ό,τι αφορά όμως τις ελληνικές τράπεζες, αυτές στοχεύουν σε τέσσερις σημαντικούς πυλώνες:
1. Να θέσουν το πλάνο για την κερδοφορία της επόμενης μέρας, μιας μέρας που θα τις βρει να ανήκουν απόλυτα στον ιδιωτικό τομέα.
2. Να μην αναπτύξουν νέα κόκκινα δάνεια. Αυτός είναι και λόγος που στηρίζουν τους ευάλωτους έως ότου η μέριμνα αυτή περάσει στον κρατικό μηχανισμό μέσω του σχετικού φορέα, ενώ διατηρούν παγωμένα τα επιτόκια των παλαιών ενήμερων στεγαστικών δανείων.
3. Να επεκταθούν περαιτέρω στο εξωτερικό. Η τάση αυτή εκφράζεται έντονα από Eurobank και Alpha Bank, ενώ αντίστοιχα projects συζητούν και σχεδιάζουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες.
4. Να διαμορφώσουν ένα ψηφιοποιημένο επίκεντρο που θα μεταβάλει περαιτέρω το μοντέλο των εργασιών.
Αλλαγές στα μετοχολόγια
Στο περιβάλλον αυτό οι ελληνικές τράπεζες ξεκαθαρίζουν τους στόχους τους για την επόμενη μέρα, ενώ βολιδοσκοπούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, που αναμένεται να παραμείνει σημαντικό γι’ αυτές, μιας και η ιδιωτικοποίηση τουλάχιστον των Πειραιώς και Εθνικής κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει σε μία μόνο «δόση».
H επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα μας βρίσκεται anter portas. Στις 20 Οκτωβρίου αναμένεται ο θετικός χρησμός της S&P και στις 2/12 ο αντίστοιχος της Fitch.
Oι δύο αυτοί οίκοι θα δώσουν το έναυσμα ώστε σταδιακά να αποκτηθεί και για τις ελληνικές τράπεζες η αντίστοιχη επενδυτική βαθμίδα.
Όπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες, τη μετοχική σύνθεση των τραπεζών διερευνούν funds που επενδύουν μόνον σε κράτη που διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα, ενώ τα μετοχολόγια των πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να προσεγγίσουν και ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι οργανισμοί που εδώ και καιρό δεν έχουν μελετήσει μετοχές από τη χώρα μας.
Ήδη από τώρα παρατηρούνται αλλαγές στις μετοχικές συνθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης του κλάδου στο Χ.Α.
Το κρίσιμο συνέδριο και οι συμμετοχές
Οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό των όσων θα ειπωθούν στο κρίσιμο συνέδριο της BofA Merrill Lynch, το 28ο στη σειρά Annual Financials CEO Conference, στο οποίο θα βρεθούν και θα μιλήσουν ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς διοικητές τραπεζών διεθνώς, θέτοντας τους προβληματισμούς και τους στόχους, μετοχικούς και λειτουργικούς, για την επόμενη μέρα.
Το κρίσιμο συνέδριο για τις τράπεζες, στο οποίο θα εκπροσωπηθούν και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές σε ανώτατο επίπεδο, θα διεξαχθεί μεταξύ 19 και 21 Σεπτεμβρίου.
Για τη σπουδαιότητά του ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες συμμετοχές, μεταξύ των οποίων εκείνες των UBS με CEO τον Sergio Ermotti, Société Générale με διευθύνοντα σύμβουλο τον Slawomir Krupa, HSBC με CFO τον Georges Elhedery, Barclays με CFO την Anna Cross, Commerzbank με CFO την Bettina Orlop, καθώς και εκπροσώπων από ασφαλιστικές εταιρείες από το Euronext, τη Unicredit, την BNP Paribas, ορισμένων από τις πιο γνωστές νομικές φίρμες του Λονδίνου και όλου του χρηματοοικονομικού κατεστημένου της Ευρώπης σε μια ανοιχτή τράπεζα μετοχικής συνεργασίας.