Στο «κυνήγι» όσων χρωστούν στην εφορία, μικρούς και μεγάλους, αναμένεται να προχωρήσει η ΑΑΔΕ το επόμενο χρονικό διάστημα. Στους σχεδιασμούς της περιλαμβάνεται και η «εκκαθάριση» της περιβόητης λίστας όσων χρωστούν μεγάλα ποσά στην εφορία αλλά κρίνονται ως ανείσπρακτα.
Δεδομένου ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις, αν και δεν αποκλείονται βελτιώσεις στην πάγια των 24-48 δόσεων, η ΑΑΔΕ αναμένεται να θέσει σε λειτουργία τα δύο νέα εισπρακτικά κέντρα, τα λεγόμενα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αποκλειστικός στόχος των Κέντρων αυτών είναι τα οδηγήσει όσους χρωστούν στο … ταμείο συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των εισπράξεων τόσο από παλαιές όσο και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με βάση το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, οι υπάλληλοι του εισπρακτικού κέντρου της Αθήνας θα πιάσουν δουλειά από τις 25 Σεπτεμβρίου ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 θα τεθεί σε λειτουργία και το αντίστοιχο τμήμα στη Θεσσαλονίκη.
Σύμμαχος στα νέα εισπρακτικά κέντρα θα είναι το “Eispraxis” το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση του προφίλ κάθε οφειλέτη σε πραγματικό χρόνο με άντληση όλων των στοιχείων εισοδήματος και περιουσίας από μια πλειάδα πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου. Για κάθε ΑΦΜ, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.). Στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη θα παρατίθενται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογούμενου. Εκτός από τον οφειλέτη θα παρακολουθούνται και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).
Το σύστημα αυτοματοποιημένα, θα αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα στον οφειλέτη κάθε φορά που ένα χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο, προκειμένου να υπάρξει τακτοποίησή του. Εάν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το πρώτο εξάμηνο του έτους, 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν στην εφορία, εκ των οποίων 2.031.656 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Επιπλέον, στους σχεδιασμούς της ΑΑΔΕ είναι να «καθαρίσει» η λίστα όσων χρωστούν μεγάλα ποσά στην εφορία, τόσο φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει όσο και νομικά πρόσωπα που δεν έχουν πλέον υπόσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τη λίστα των μεγαλοοφειλετών (χρέη άνω των 150.000 ευρώ) που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου, μεγάλο ποσοστό από τους περίπου 27.000 οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) δεν έχουν καν υπόσταση καθώς αρκετά φυσικά πρόσωπα, έχουν πεθάνει ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν πτωχεύσει καθιστώντας τις οφειλές τους ως ανεπίδεκτες είσπραξης.