Σειρά ανακοινώσεων αναμένει το οικονομικό επιτελείο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ανακοινώσεις οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για το στόχο επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας όσο και για την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές και την εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων στα κρατικά ταμεία.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ και η πρόγευση από τον DBRS
Η αρχή αναμένεται να γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου με τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου και τυχόν αναθεωρήσεις για τα προηγούμενα τρίμηνα. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έχει ειδική σημασία καθώς, σε συνδυασμό με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2024, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στη Βουλή, ενώ θα αποσταλεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η πρώτη αξιολόγηση για το μήνα από την καναδικό οίκο DBRS. Σε πρόσφατο σημείωμα του για την Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης τόνιζε ότι το ζητούμενο για την κρίσιμη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων αλλά και η βελτίωση της κατάστασης στις τράπεζες. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο οίκος αναγνώριζε ότι οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν και την κεφαλαιακή τους βάση αλλά και την κερδοφορία τους το πρώτο τρίμηνο του 2023.
To Ταμείο Ανάκαμψης
Το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως και πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου, να υπάρξει απόφαση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκταμίευση της 3ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 1,72 δις. ευρώ και η οποία συνδέεται με την επίτευξη των προαπαιτουμένων του 2ου εξαμήνου του 2022 (το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στην Κομισιόν στις 15 Μαΐου). Έως το τέλος του Αυγούστου, που τότε, προς το παρόν λήγει η προθεσμία που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, αναμένεται από την ελληνική πλευρά να κατατεθεί στην Κομισιόν το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης όπως και το αίτημα για την άντληση 5,8 δις. ευρώ μέσω του REPowerEU, χρήματα τα οποία θα αξιοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση ενεργειακών, ιδιωτικών επενδύσεων μέσω δανείων και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών.
Ο αυστηρός Moody’s και η αξιολόγηση του S&P
Στις 15 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία ο οίκος Moody’s, ο οποίος ωστόσο διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας στην βαθμίδα Βα3, τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική εδώ και περίπου 2,5 χρόνια. Βέβαια μία τριπλή αναβάθμιση σε μία μόνο αξιολόγηση είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα βλέμματα των αγορών είναι στραμμένα κυρίως στον οίκο Standard & Poors, του οποίου η έκθεση για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για τις 20 Οκτωβρίου. Ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης κατατάσσει το ελληνικό αξιόχρεο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ΒΒ+, με αξιολόγηση θετική από τον περασμένο Απρίλιο.